Popišimo naše vanzemaljce!

100 Muhamed Mahmutovic 1994

Kada su prije mnogo godina Albanci odlucili napraviti Republiku Kosovo i krenuli u akciju po svijetu sa ciljem da u taj proces ukljuce sve svoje gradane nastala je jedna anegdota, koja za Bošnjake može danas biti aktuelna.

Naime, kad je jedan od aktivista koji je sakupljao novac uzeo prilog od jednog dobrovoljca i samo stavio u torbicu, a ovaj ga zacudeno pitao, zašto ga nigdje ne upisa i ne dade mu neku potvrdu, ovaj mu sasvim ozbiljno odgovori:
– A ne brate, mi ne upisujemo one koji su dali, vec one koji ne daju!

Kod njih se tacno znalo da ce onaj ko ne ucestvuje u izgradnji države biti upisan i sankcioniran, i zato danas imaju svoju državu.

Bošnjaci su sad, pred ovaj popis 2013., u situaciji kad moraju svi da se upišu, jer je u pitanju opstanak i njihove jedine države i njih kao naroda.

Ne mislim se ovdje više baviti ubjedivanjem da je ovo najvažnija borba nakon oružanog otpora agresiji i objašnjavati ko su i šta su Bošnjaci, vec želim, cisto tehnicki onima koji su shvatili važnost ovog trenutka pomoci da se popišu ispravno, kako bi se njihov trud isplatio, a popisati svakako moramo i one koji nece sa nama.
Taksativno cu pobrojati na šta treba obratiti posebnu pažnju i zamke koje su Bošnjacima postavili u SANU, a koje je srpska politicka elita uspjela pretvoriti u Zakon o popisu. Odmah na pocetku da kažem da niko nema pravo ne otici na popis, zato što su naši politicari uglavnom pali na ispitu, jer ovo nisu izbori, ovo je mnogo važnije od svih izbora, jer je u pitanju, kako rekoh, na pocetku opstanak i države i naroda!
Po prvi put u historiji Bošnjaci su svjesni važnosti popisa i vecina ih nece žaliti tih pola sahata vremena potrošiti na odbranu domovine, jer su mnogi za to nesebicno dali živote. Haram bilo svakome ko zažali truda i novca da se ode popisati.
– Ovaj popis je komplikovan s aspekta zakona, modaliteta popisnice, neiskustva države, mešetarenja raznih emisara, nevladinih organizacija, koje su ispostave obavještajnih službi susjednih zemalja.., ali usprkos svemu, ako se dobro pripremimo možemo svima pomrsiti racune.
– Da bismo u tome uspjeli, trebamo biti dolje na licu mjesta u periodu od 1. do 15. oktobra, kako bismo bili “rezidentni” gradani naše domovine, a to su svi oni koji izvan svoje domovine u jednom komadu borave krace od 12 od mjeseci, radi posla! Može to biti i dvadeset godina, ali ako ste odsutni “radi posla” jedanaest mjeseci u godini, i ako tako izjavite prilikom popisa vi ste još uvijek “rezidentan” gradanin BiH!

– “Nerezidentni” su oni koji borave izvan domovine više od godinu dana ili oni koji nasjednu na najvecu podvalu ovog popisa, pa umjesto da se popišu, oni se sami otpišu! Oni koji se popišu preko interneta ce pismeno potvrditi da su se iselili iz BiH, a to njihovo ce uci samo kao statisticki podatak koji o nicem ne odlucuje. Kao na primjer, to što znamo da ima u Turskoj nekoliko miliona Bošnjaka, koji nemaju u BiH nikakvih prava.

– Na popisu se upisuje maticni broj ili samo datum rodenja, pri cemu ne treba posjedovati ili pokazati nikakav dokument! Popisivac upisuje ono što mu vi kažete i ne smije postavljati nikakva pitanja, niti vršiti ikakve provjere, ako vam se to desi, zovete popisni centar i tražite njegovo sankcioniranje, a popisnicu ispunite ponovo.
– Svako za popis ima pravo angažirati nekoga za pomoc!!!( dakle slobodno u komšiluku, u Fondaciji za popis ili u džematu uzmete nekoga ko je shvatio kako se to radi i on vam pomaže)
– Popisni centri ce raditi svakim danom, dakle i vikendom, od 09-21 sati.
– Popisivaci moraju koristiti posebne olovke na kojima piše Popis2013, koje se ne mogu falsifikovati! On vam se mora i legitimirati, a vi njemu ne morate! Vi imate pravo sve provjeriti, kao i odgovore koje je upisao prije nego potpišete popisnicu. U slucaju da vidite da ste nešto pogriješili ili da on nije upisao kako treba, slobodno tražite da pocijepa list i da uradite ponovo!
– Na popisnici može u jednom domacinstvu biti dvadeset clanova.
– Za one koji dolaze izvana, koji su zbog posla odsutni, bitno je da neko iz domacinstva izjavi da stalno boravi tu. Popisivac ne traži nikakav dokaz, niti smije tražiti!
– Najvažnije stavke na popisnici su od 1-7 i od 24-26 i tu treba posebno biti pažljiv. Na sva pitanja niste ni dužni odgovoriti, ali je bitno da obratite pažnju na ova!
– Popisivac kad dode u jedno domacinstvo popisat ce svakoga koga zatekne, a jedna punoljetna osoba iz domacinstva (ne mora cak biti ni bliži rod) može popisati ostale clanove pod uslovom da zna njihov maticni broj ili barem datum rodenja. Medutim to ne važi za maloljetnu djecu, koju moraju popisati roditelji!

– Ne mora se pokazati nikakav dokaz o prijavi. Ako je vaša kuca porušena vi se popisujete na toj adresi, sa svojom izjavom, niko ne smije provjeravati u kakvom je stanju kuca!
– Nemojte nasjesti na propagandu da se za neki krivi odgovor može krivicno odgovarati, jer po zakonu podaci dobijeni popisom stanovništva su tajni i indikatori popisa se uništavaju, dok se saberu rezultati npr. koliko ima, Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, te koje su vjeroispovijesti, kojim jezikom govore, koliko su pismeni, koliko je zaposlenih itd. Na kraju ce se ti podaci koristiti samo u statisticke svrhe i nece se znati ko je šta izjavio!
– Ukoliko ste zbog posla onemoguceni cekati da dode na vas red za popis, možete sami se prijaviti u popisni centar i popisati sebe i clanove vaše porodice, koji su zbog vašeg posla odsutni. Vodite racuna da izjavite dajedan clan domacinstva živi stalno tu.
– Domacinstvo je širok pojam, to nisu samo uži clanovi porodice. “Domacinstvom se smatra svaka porodicna ili druga zajednica osoba, tj. grupa od dvije ili više osoba koje zauzimaju stambenu jedinicu ili jedan njen dio i osiguravaju sebi hranu i moguce ostale potrepštine za život. Clanovi ove grupe mogu udruživati prihode u manjoj ili vecoj mjeri”. Dakle, vi možete kao clana domacinstva navesti nekoga od svoje rodbine ili nekoga ko vam i nije rod, a živite u istoj kuci ili mu vi za uslugu da vam cuva kucu za protuuslugu dozvoljavate da tu stanuje!

– Tri kljucna pitanja i odgovora za Bošnjake islamske vjere (ima Bošnjaka i drugih vjera) su, etnicko/nacionalno izjašnjavanje (BOŠNJAK), izjašnjavanje o vjeroispovjseti (ISLAMSKA) i maternji jezik (BOSANSKI).

– Pojam musliman i pojam Bosanac trebate zaboraviti! Pitanja koja traže te odgovore ne postoje u popisnici!
– U stavci o državljanstvu odgovor je BiH, a entitetsko državljanstvo se ne mora upisati.
– Nije nikakav problem ako ste državljanin i neke druge države, to za popis nije važan podatak i niste dužni o tome se izjasniti, a može ko želi.

– Popisivac ne smije da vas požuruje sa odgovorom!

Posebno skrecem pažnju da ne reklamirate stranicu za on-line popis i da medije koji to objavljuju smatrate neprijateljskim!

Na kraju da vam još kažem da su razni mešetari objavili davno “rezultate probnog popisa”, što je bilo apsolutno nemoguce, jer popisnice još nisu bile stigle u centar. Nedavno sam dobio podatke da se na popisu od 5 000 Srba, svih pet hiljada izjasnilo Srbima. Isto tako je bilo sa Hrvatima, dok se Bošnjaka izjasnilo 4 200. Imali smo osam stotina muslimana, Muslimana, Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca, madionicara.. pa cak i dva vanzemaljca!

Vjerujem da ce sad broj tih avanturista biti mnogo manji, jer se mnogo pricalo o tome šta je vjera, šta je nacija, a šta je državljanstvo, tako da to sad veci dio stanovništva zna. Ipak, ako vam se pohvali neko da se upisao kao “vanzemaljac” upišite ga, kao što su upisivali oni sa pocetka ovog priloga, pa kad htjedne ostvarivati svoja prava u BIH da ga pošaljemo u svemir medu njegove!

923 Posjeta 1 Posjeta danas