MILISAV SEMIZ

Skoro svaki dječak mašta da bude pilot aviona ili kapetan broda , da pobjeđuje u bitkama sa neznanim protivnikom i da mu se svi dive . Mnogi su snivali o tome , a rijetki su uspjeli . Jedan od tih rijetkih je Ljubušak Milisav Semiz .

Naše čitanke su bile pune napisa o pilotima Rudi Čajavecu ili Franji Kluzu . O jednom drugom pilotu , boljem i vještijem od njih , o Milisavu Semizu , nije bilo ni riječi . Milisav Semiz rođen je 1912. godine u mahali Crkvici u Ljubuškom . Osnovnu školu završio je u svom rodnom mjestu , pilotsku školu u Pančevu . Podaci o Milisavu Semizu do 1941. godine zasada su nepoznati .

Znam da su se Crkvičani ponosili njegovim pilotskim vještinama i da su im se divili i kao odrasli ljudi . Rahm. Fadil Fazlinović ( 1936 ),moj školski drug , mi je pričao da je pilot Semiz sa Crkvice , sa nekim školskim avionom proletio ispod Starog Mosta u Mostaru i da je bio kažnjen zbog kršenja radne discipline .To mi je neki dan potvrdio i njegov brat Emir .Sigurno da o tom čudesnom letu postoje i novinski zapisi. Milisav Semiz ima briljantnu pilotsku biografiju . Njemci su , bez najave rata , iznenada , napali Beograd 6. i 7. aprila 1941. godine u < valovima > preko 400 bombardera i oko 25o lovaca .

Presrela su ih samo 43 jugoslavenska lovca . U neravnopravnoj zračnoj bici naročito su se istakli piloti u lovcima tipa IK-3 ( na slici ),među kojima je bio i Milisav Semiz . Svega šest ovih aviona , uz druge avione strane proizvodnje , nije moglo zaustaviti pobjedu Njemaca . Milisav Semiz je poletio svojim IK-3 u susret napadaču i u toj nebeskoj bici nad Beogradom 6. i 7. aprila oborio četiri njemačka aviona . Sve pobjede nisu zvanično potvrđene , ali se Semiz u svim ozbiljnim časopisima koji tretiraju zračne bitke , navodi kao pilot koji zamalo nije stekao rijetko priznanje < ac e in a day > , to jest asa koji je u jednom danu uspio da obori pet aviona .

Priznanje asa zračnih bitaka prvi put je uvedeno u prvom svjetkom ratu , kada je bilo dovoljno aviona , ali ne i pilota sa vrhunskim vještinama . Milisav je bio i < dijete sreće > . Drugog dana , 7. aprila , lovca IK-3. pogođenog vatrom njemačkog bombardera narednik Semiz je uspio da vrati na zemunski aerodrom . Nakon slijetanja na avionu je utvrđeno 50 pogodaka , od toga 20 na motoru i elisi . Za vrijeme drugog svjetskog rata Semiz je jedno vrijeme živio u Kairu , gdje je kao priznati pilot sudjelovao u savezničkim akcijama , ali to je kratko trajalo .

Englezi mu nisu mogli odbiti želju da se bori u svojoj zemlji . Avion ga je 1942. godine izbacio padobranom iznad Sandžaka , ali je odmah pri doskoku uhvaćen i predat Njemcima . Nekoliko mjeseci kasnije , 1943. godine , uspio je da sa svojim kumom Andrijom Partonićem pobjegne iz njemačkog logora . Poslije rata , 1945. godine Semiz se vratio u svoju zemlji i zaposlio na mjestu šefa JAT-ovih pilota . U analima putničkog avinskog prometa ostala je zabilježena priča kako je 1948. godine na aerodrom u Minhenu , inače zatvoren zbog magle , ipak sletio jedan jedini i to JAT-ov avion . Pilot je bio Milisav Semiz . Ali , Njemce je čekalo još jedno iznenađenje . Semiz je ukrcao putnike i odletio za Beograd . Otada su jugoslavenski piloti postali vrlo cijenjeni u Evropi . Semiz je prvi jugoslavenski pilot koji je preletio Atlantik 1954. godine .

Dovezao je preko okeana iz Amerike jedan moderni avion za šest sati bez slijetanja što je svojevrstan rekord , rijedak i danas . On je i je prvi jugoslavenski pilot koji je završio pilotsku akademiju u Americi 1959. godine . Amerikanci su ga nastojali zadržati obećanjima i platom od hiljadu dolara što je u ono vrijeme bila pozamašna suma . Milisav se nije dvoumio ; vratio se u svoju zemlju i godinama prenosio svoje znanje na mlade pilote . Milisav Semiz je bio i lični pilot predsjednika Tita . Prema zvaničnim izvorima , Semiz ga je vozio u Burmu , Indiju i Pakistan , a Tito ga je zbog pilotskih zasluga odlikovao 1961. godine . Poslije penzionisanja 1968.godine radio je u < Pan-Adriji > do 1970. godine kada je poginuo u prometnoj nesreći u Zagrebu . Život Semizove porodice je prisno vezan za avione .

Supruga Ljiljana bila je prvi šef stjuardesa u JAT-u ,kći Milica direktor putničke prodaje JAT-a , Miličin polubrat Pero bio je pilot , ( umro 2000.godine ) , suprug Branko je pilot . Možda će i Semizova unuka Jelena ( 21 ) poći stopama roditelja . Semizova kći Milica je jedini nasljednik slavnog oca . Zajedno sa mužem i kćerkom preselila je 1995. godine na Novi Zeland., a od 2000. godine žive u Brizbejnu . Kad su se dva mladića iz mahale Crkvica otisnuli u bijeli svijet , niko nije ni slutio da će jedan od njih-Milisav Semiz-postati najbolji pilot na Balkanu , drugi-Adem Bilal , otac slavnog Enesa Bilala (umjetničko ime Enki )-poznati beogradski krojač . Milisav Semiz je bio lični pilot predsjednika Tita , a Adem Bilal mu je sašio dvije maršalske uniforme .

Sa potomkom Milisava Semiza. http://www.srpska dijaspora.info/ Kostić B. Plamen nad Beogradom .Beograd : Motiv , 1991 .

2451 Posjeta 1 Posjeta danas