Habiba

Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja utorak, 17 Avgust 2010 09:58
    Datum posljednje izmjene utorak, 17 Avgust 2010 09:58
    Objavljeno utorak, 17 Avgust 2010 09:58
    Klikova: 763

Kemo naslovna

Moja prva asocijacija kada se pomene pocetak Ramazana je moja nena Habiba. (ar. Voljena, mila, dragana). To je ‘majka moje majke”. Habiba je rodjena u pretproslom stoljecu u braku Muhameda i Zibe Mujezinovic, r.Osmic. To cuveno ljubusko prezime danas prakticno ne postoji.

Gens una sumus! (svi smo jedan rod), ta pogledajmo: u braku Mujezinovic-Osmic radaju se Arza(majka Hurme, Rezaka i Mehmedalije Mahic) i Habiba koja dolazi sa Priloza i udaje se za Mustafu Lalica iza Lalic kule. Habiba radja moju majku Nuru koja se udaje za Hasu Mahica. U tom braku se radja autor ovih redova sa prezimenom Mahic. Koliko razlicitih prezimena u jednom nizu  koji je pocinjao i do danas zavrsavao u Ljubuskom? Danas slicni potomci nisu u Ljubuskom i ne zive sa prezimenima ljubuskog kraja. To je posljedica migracija i raseljavanja. Na kraju cemo biti “svi jedan rod”, ne sa prezimenima negó sa vjecnim pitanjem : “Jesi  li covjek?”

nenakemo

Prilikom otvaranja dzamije u Vitini (10.07.2010.), do mene je sjedio moj prijatelj Maksumic hadzi Ibro sa svojim sinom Sabanom, sudijom suda  BIH.  Sa obzirom na atmosferu,dolazak vjernika, svecana lica, Ibro u jednom momentu rece: Boze, kakva je vjernica bila tvoja nena Habiba, mi u Gradskoj, kada bi razgovarali o ispunjavanju vjerskih obaveza bi kazali mladjima” Budi vjernik i osoba kakva je Habiba Lalic i bit ce ti otvorena vrata Dzenneta.Na ove njegove rijeci  u prvi mah nisam nista rekao, jer nisam mogao. Grlo se osusilo, srce jos vise lupalo,kosa se najezila… bio sam ponosan na ove rijeci iskrenog vjernika i hadzije Ibre Maksumica. Ta prosle su 42 godine od smrti moje “voljene i mile” nene Habibe, koja me odgojila.Mojim odlaskom na fakultet, kada smo fizicki razdvojeni prestala je i njena volja za ovim zemaljskim zivotom.

Zivi sam svjedok da je Ibro govorio istinu, Habiba je 75.godina ispunjavala vjerske duznosti, drzeci se pet stubova Islama. I to svakodnevno. To ti dadne porodica, odgoj, i to nosis sa sobom i u sebi citav zivot. To je iz kuce Muhameda Mujezinovica! I mene je ucila osnovnim postavkama govoreci: Ovo prouci kad budes prolazio pored harema Zorbinovac.  Nije da se guram medju vjerniike, ali nisam taj amanet zaboravio! Kako sam kao djecak upoznao Gradsku? Isli smo skupa na svaki mevlud u Gradsku,krajem pedesetih i pocetkom sestdesetih godina. I to pjesice do Lalica Kule do Gradske. Dozivljaj mevluda u Gradskoj i “aventura” odlaska i dolaska preko “Osoja” i “ Lazina” su ostavili traga u mojoj svijesti do danasnjih dana.

Nena je zastitnik. Ono sto majka  ne dozvoljava, nena na volsebni nacin udovoljava unuku. Ona je podrska,ona cuva tvoju tajnu. Nena te malo i “razmazi”, daje unuku slatko, muti ti serbet, dobijas dvije kockice secera. Mogao sam i s njom popiti jedan fildzan kahve i “pripaliti” joj cigaru.Moje narastanje ju je ispunjavalo. Moji skolski uspjesi su bili njen ponos. Ona je “dragana”. Zivot ti “olaksava” i cini te radosnim i sretnim. Kad se covjek osvrne na zivotni put onda moze da zakljuci da su svi oni koji nisu imali nenu i nanu “hendikepirani” jer su u neku ruku bili “sirocad ljubavi”. Muskarci takodjer moraju primjetiti da cetvrolist: Nena,majka,supruga, kcerka oblikuje njihovu licnost I identitet. Neka ovaj tekst bude znak moga postovanja prema onome koga ne zaboravljam I cije djelo I ljubav cijenim do neba!

 

 Kemal Mahic

1499 Posjeta 1 Posjeta danas