R A M A Z A N D O L A Z I !

Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja ponedjeljak, 09 Avgust 2010 15:10
    Datum posljednje izmjene ponedjeljak, 09 Avgust 2010 15:31
    Objavljeno ponedjeljak, 09 Avgust 2010 15:10
    Klikova: 603

Kemo naslovna

Sehru Ramazan dolazi nakon 31 godine,otprilike u isto vrijeme.Ramazan je prosao kroz mjesece i godine,prosao kroz sva godisnja doba i napravio ciklicki krug,kao sto se to desavalo i predhodnih stoljeca islama.Ramazan je trajan,samo se mjenjaju vjernici i njihova velicina i volja prema vrijednostima islama.

U ovome ciklusu od 1979 godine dogadjala su se turbulentna vremena u citavom svijetu.Na djelu je,nakon pada Berlinskog zida 1989 godine “novi svjetski poredak”.Sve te promjene ostavile su traga svugdje u svijetu,pa tako i na Balkanu a “najokrutnija stvarnost” pogodila je Bosnu i Hercegovinu.Mala muslimanska zajednica u Ljubuskom je u ovim “promjenama” dozivjela “ljubusku hidzru”.Napustanje svojih domova 1993 godine je onaj orjentir u “jeziku” koji “vaga” stvari,dogadjaje i ljude izgovarajuci rijeci “prije” i “poslije”.Ako nesto postoji u jeziku znaci i da postoji u stvarnosti.

Svi mi,koji smo pohodili “hidzru”,pitali smo se a pitamo se i danas,sta je Bog htio da postigne ovom svojom “vizijom”.Da li da se “utopimo” u “skandinavskom moru” ili da kao “dobri Bosnjani” ukrasimo i uresimo nove prostore,damo “svjezu krv” Zapadu i tako obogatimo njihov DNK.Ko ce znati “Bozije vizije”?!

U nasoj hidzri su ucestvovali i iskreni vjernici i licemjeri,i deisti i ateisti.Dakle,svi sa imenima koja su odudarala od “demokratskih standarda”.Ponekad pomislimo da je to bila “Bozija kazna”,jer mismo ispunjavali osnovne postúlate vjere?A opet kada bi Bog kaznjavao na taj nacin,onda bi ispremjestao sve “civilizirane” i “necivilizirane” ljude,pa bi mnastao “novi Babilon”.Blizi smo uvjerenju da je to bio “ljudski inzenjering” sa “tajnim laboratorijama” koje ne miruju ni dan-danas.

S druge strane u procesu “hidzre” broj populacije je ostao skoro isti i na tome mozemo biti zahvalni “Bogu” i nekim opet ljudima.Ma,sve ti je ljudski faktor!

Takodjer,povratak nakon “hidzre” je ocigledan i skoro maksimalan,pa i to je vrijednost promjena u drustvu i medju ljudima.

Ostaje gorak okus ovog predjenog ciklusa.

Ostaje gorko iskustvo predjenog puta u ovome ciklusu.

Ostaje nada,da ce sljedeci ciklus roditi nove odnose,spoznaje i samo ruzna sjecanja na ciklus

kretanja Ramazana od 1979 do 2010 godine.

Licno,moja zelja,ce biti,da neki novi istrazivac 2041 godine,na ovoj istoj stranici,konstatira da se narodi Ljubuskog vole i postuju na civiliziranom nivou,uvazavajuci “Bozije zapovjedi”,moral i Dobro koje pripada svima.

Iskrenim vjernicima cestitam Ramazan i da ibadetom “zarade” sve svoje zelje!

Stigao Vam Ramazan u dobri cas! Kemal Mahic,profesor

  

1397 Posjeta 1 Posjeta danas