Primitivizam sa pokricem

Kategorija: Kemal Mahic    
    Datum kreiranja srijeda, 04 Avgust 2010 21:06
    Datum posljednje izmjene srijeda, 04 Avgust 2010 21:06
    Objavljeno srijeda, 04 Avgust 2010 21:06
    Klikova: 1051

Kemo naslovna

Nakon odrzanog “Ljubuskog sijela”,uz ucesce “dijaspore” I onih koji zive u Ljubuskom.do mene su doprli komentari koji zasluzuju prezir I “mucninu”.Po dezurnim kriticarima ovakve manifestacije se ne bi ni odrzale.Njihovi stavovi su retrogradni i mediokritetski.Gledajuci u buducnost I ne zasluzuju da im se obrati paznja ali radi vecine dobronamjernih moram im odgovoriti.
Njihovi komentari{imena poznata autoru) imaju sljedece minimizirajuce rijeci i opservacije:”sta ce on nama citati govor”,”govor moze procitati i moj mali”,dosta je vise “drugarice i drugovi”,ing.Ahmet je razdvojio goste na Vitinu i Veljake,hodza pravi kucu u Bratuncu” itd.

Podjimo redom:organizatori sijela su me zamolili da nastupim sa odgovarajucom “besjedom”.Onakvu “besjedu” nisu mogli dati “njegovom malom”,zbog neiskustva i historijskog pamcenja,a i morao bi mu neko napisati cetiri strane teksta-A4.Posto kao narod nismo naucili nekog saslusati,bez gestikuliranja i mumljanja,onda se pocne izmisljati sto je pisac htio da kaze.To se najbolje vidjelo za vrijeme govora knjizevnika g.Isnama Taljica.

Srecom,ja sam rekao,das sam stigao kao predjednik Skupstine “Udruzenja Ljubusaka” a ne kao Kemal Mahic.Tek onda bi “izio poparu”.Takvo nipodastavanje meni nije nepoznato.Slicno je bilo kada sam bio predsjednik “Merhameta” ili pak kao profesor u Ljubuskom.Slicnu sudbinu dozivljava i Memnuna Mahic iz Ljubuskog o kojoj komentarisu nihilisticki sve sto je uradila svome narodu,a uradila je sve i to svima koji su je trebali.

Ta primitivna svijest sa slobodom govora bi nasla primjedbe i hazreti Fatimi i svim evlijama,mulama,imamima,muftijama…

Cesto sam se pitao,sta je uzrok tome?Uzrok je u nasljedju.Svi oponenti rada u institucijama organiziranih muslimana su takvi bili i prije 100-200 godina.I njihovi pradjedovi i djedovi  su radili iste stvari i nisu dozvoljavali da nesto progresivno zazivi medju muslimanima u Ljubuskom.

Dakle,ta opaka nit je stalna,u krvi,u genu i tu nema pomoci.pomoc bi mogla doci iz kulture i obrazovanja,ali to traje dugo.Zato ovi moji napori, Tarika Mujanovica,Memnune Mahic,Milade Orman,ef.Germica,Faruka Jakica,Midhata Muminagica,dr.Halida Sadikovica,ing.Ahmeta Mahica i drugih su usmjereni ka tome.Cijena je velika ali mi ostajemo u “istom stroju”,jer ne znamo drugacije! Tome ce suditi historija!

A propos primjedbi,dosta je vise “drugarice I drugovi”,toj gospodi,praznog novcanika,ide poruka:”Drugarice i drugovi” su njihovim roditeljima dali stanove,posao,skolske diploma I najvaznije:MIR!Jos se koriste resursi “drugarica I drugova”.Kad su vec postal gospoda,neka “vrate” stanove,gradjevinske dozvole,diplome ako ih imaju,”drugaricama i drugovima”,pa ce tek onda biti istinska gospoda.Narod kaze:Ne pljuj u bunar iz kojeg pijes vodu(ili si pio).Malo vise postovanja prema onome ko te je pretvorio iz objekta u subject I ko ti je priznao naciju i vjeru!

Konacno,nasao se i komentar,da ef.Germic gradi kucu u Bratuncu.Takvi bi trebali reci:”Hvala Bogu da pravi,ako treba uzet cemo autobus I “izliti” plocu efendiji kao poklon vjernika iz Ljubuskog.Tako bi bilo mudro,pametno,ljudski…

Za gore navedene komentare,koji su dosli do mene,Mostarci divno kazu samo jednu rijec:FUJ!

Kemal Mahic,profesor

854 Posjeta 1 Posjeta danas