AVLIJE

avlija

 

 

 

 

 

 

U staro,tursko vrijeme dvoriste se zvalo-avlija,otvoren,pust,neogradjen prostor-jalija,trgovacka cetvrt kasabe(varosi)-carsija,velika spoljna vrata-kapija,gradja-japija,nizak,okrugao sto-sinija,a zdjela od porcelana-cinija.

I danas je avlija-avlija.Svako dvoriste nije avlija,kao sto ni svaka vrata nisu kapija i svaki sto-sinija.

Kako izgleda prava avlija?

Prava avlija ogradjena je visokim zidom ili tarabom,tojest ogradom od dasaka ili letava.Obicno je kaldrmisana(poplocana kamenim oblucima).Na avliji su velika vrata-kapija i mala,sporedna-kapidzik.

Sve je manje i manje takvih avlija.Sada se grade soliteri.A ispred solitera je dvoriste ili parking,a ne avlija.Sada se kupuju stolovi i fotelje,a ne sinija.Ali ostali su jalijasi i jalija.A ostala je u gradu jos i carsija.

Ko su to jalijasi i sta je danas jalija?

Sta znaci kad neko kaze:O tome prica sva carsija!?

Jalija je i danas ostala-jalija:pust,neogradjen,nenastanjen prostor.A oni koji svoje kuce nemaju,kojima je kuca jalija,to su jalijasi:skitnice,lutalice,probisvijeti,vucibatine,besposlicari,dangube,lopovi,lupezi,kradljivci,propalice.

Opasni su jalijasi,a opasna je nocu  i jalija.Ali najopasnija je,ipak,u gradu carsija.A ta carsija-to je svijet koji prica i laze,koji vara i druge ogovara.Koga se dohvati  carsija,tesko se moze spasiti.Jer laz iz carsije provaljuje u sva dvorista i sve avlije.Od njih se covjek ne moze sakriti cak ni iza trostruke kapije od najtvrdje demirli(gvozdene,zeljezne) japije.

Izvor:Milan Sipka-Price o rijecima

1444 Posjeta 1 Posjeta danas