BBC: Nogometna reprezentacija BiH je sastavljena od izbjeglica

reprezentacija-bih1

Britanska medijska kuća BBC je u svom radijskom programu i emisiji “Put u Brazil 2014: Priča o imigrantima i izbjeglicama” objavila zanimljivu reportažu o nogometnoj reprezentaciji BiH i gostovanju u Žilini, gdje su Zmajevi pobijedili domaću reprezentaciju Slovačke.

“Reprezentacija BiH sastavljena je od izbjeglica širom svijeta. Bili su na korak do velikog takmičenja i prije, ali uvijek su zaustavljani. Prošle sedmice izgubili su od Slovačke kao domaćini, tako da im je trebao dobar rezultat u uzvratu kako bi se vratili na put ka Brazilu”, navodi voditelj emisije Alan Green.

Reporter iste kuće James Montague boravio je u Žilini uoči utakmice protiv Slovačke. On kaže kako su bh. navijači okupirali ovaj grad na sjeveru Slovačke uoči najbitnijeg meča kvalifikacija za Zmajeve.

“Ovdje je oko 8.000 navijača Bosne i Hercegovine. Tu je velika bh. zastava na glavnom trgu, Bosanci i Hercegovci su na svakom koraku. Čini se da su došli iz cijelog svijeta, a ne samo iz BiH, koja je udaljena 16 sati vožnje”, navodi Montague.

“Postoji samo jedna riječ a to je ljubav. Mi volimo našu Bosnu, mi volimo našu zemlju. Večeras ćemo ih pobijediti”, kazao je jedan od navijača za BBC.

“Mi smo vrlo ponosna nacija i otići ćemo na Svjetsko prvenstvo. Želimo pokazati svijetu ko smo i odlazak na Mundijal bit će ostvarenje snova. Ne možemo dočekati da odemo u Brazil”, dodao je drugi navijač sa kojim je Montague razgovarao uoči utakmice.

On je također razgovarao sa Asmirom Begovićem, golmanom Stoke Cityja i reprezentacije BiH.

“BiH sam napustio kad sam imao četiri godine i ne sjećam se ničega iz tog perioda. Ali, sva ta dešavanja su veliki dio mog života i porodice bez obzira gdje živjeli, bilo da je to Njemačka ili Kanada. Uvijek smo bili Bosanci i Hercegovci i kad mi se pružila prilika, za mene je bila velika čast predstavljati moju zemlju i moju porodicu. Od tada sve ide odlično”, kazao je Begović za BBC.

Na pitanje novinara kako je rat u BiH utjecao na njegovo odrastanje u drugoj državi, jedan od najboljih golmana današnjice kaže da je bilo veoma teško.

“Moji roditelji gradili su život u Bosni i Hercegovini i odjednom su sve izgubili. Mislim da je njima bilo najteže i obilježilo ih je više nego mene. Lijepo je donijeti malo sreće i uspjeha za ovu zemlju koja nije velika, ali je lijepa”, kazao je Begović.

On je nastupao u dresu mlađih selekcija Kanade, ali se na kraju ipak odlučio za zemlju u kojoj je rođen. Montague je upitao Begovića kakav je bio osjećaj nositi dres zemlje u koju je izbjegao sa porodicom.

“Bilo mi je teško predstavljati Kanadu, moji roditelji su rijetko dolazili na utakmice, što se ne može reći sada. Uvijek sam na najbolji način predstavljao Kanadu, ali je želja za Bosnom bila veća”, kazao je, između ostalog, Begović.

On vjeruje da se trebamo odmaknutni od ratne prošlosti i napraviti bolji put za budućnost BiH.

Nakon što su Zmajevi primili pogodatk, navodi Montague, sve je ličilo na to da će BiH ponovo propustit veliko takmičenje.

“No, sada je ponovo sve u njihovim rukama”, bio je komentar novinara BBC-ja nakon pobjede BiH.

Nadalje, voditelj emisije Alan Green navodi da bi nogometna reprezentacija BiH mogla biti mnogo jača da je Zlatan Ibrahimović odlučio igrati za zemlju svog porijekla.

Osim Begovića, još nekoliko igrača odlučilo je nastupiti za BiH nakon što su prethodno igrali za reprezentacije drugih zemalja. To su Mensur Mujdža (Hrvatska/BiH), Zvjezdan Misimović (nekadašnja reprezentacija Jugoslavije/BiH), Haris Medunjanin (Holandija/BiH), Miralem Pjanić (Luksemburg/BiH), Izet Hajrović (Švicarska/BiH), Sead Hajrović (Švicarska/BiH), Ermin Bičakčić (Njemačka/BiH), Sead Kolašinac (Njemačka/BiH)…

2123 Posjeta 1 Posjeta danas