Hutba:POPIS STANOVNIŠTVA 2013: ŠTA MORAMO SVI ZNATI

dzamija gradska

“I rukama svojim u propast sebe ne bacajte.” (El-Bekare, 195)

Prije ulaska u Bosnu, sultan Mehmed El-Fatih sanjao je san. U snu je vidio vatru i oko nje trojicu casnih ashaba, kasnije halifa: Ebu Bekra, Osmana i Aliju, radijellahu ‘anhum. Kada se probudio, pitao je šejha Šemsuddina o znacenju sna. Šejh mu je odgovorio: “Osvojit ceš Bosnu. To što si sanjao vatru, znaci da ce u njoj gorjeti plamen vjere; što si sanjao Ebu Bekra, r.a., znaci da ce Bosna biti zemlja iskrenih ljudi, koji bogatstvo nece štedjeti za dobrobit islama; što si sanjao Osmana, r.a., znaci da ce Bosna iznjedriti dosta ucenjaka lijepog morala, a to što si sanjao hazreti Aliju, r.a., znaci da ce ta zemlja Carevini dati dosta vojnika koji ce hoditi stopama casne porodice Muhammeda, a.s. Šteta što nisi sanjao i hazreti Omera, r.a., jer to znaci da u Bosni nikada pravde nece biti i da ce se njen narod uvijek morati boriti za pravdu.”

Prikucuje nam se mjesec oktobar, mjesec u kojem se odreduje sudbina Bosne i Hercegovine i njezinih gradana, a posebno nas BOŠNJAKA. Radi se o popisu stanovništva u BiH. Šta je najvažnije znati o popisu? Popis stanovništva, domacinstava i stanova u Bosni i Hercegovini vršit ce se svaki dan od 1. do 15. oktobra 2013. godine, u vremenu od 09:00 do 21:00, u prisustvu najmanje jednog odraslog clana porodice. Nosilac domacinstva može dati podatke za sve clanove domacinstva, bez obzira da li su u vrijeme popisa u BiH ili se nalaze na radu u inostranstvu.
Prilikom popisa, gradani trebaju dati ime i prezime, te jedinstveni maticni broj (JMB) za sva lica koja se popisuju, bez obzira da li su u vrijeme popisa prisutni ili su van domacinstva. Ukoliko gradanin ne zna ili nema JMB, onda može navesti samo datum rodenja.
Bošnjaci se nalaze u tako važnoj situaciji da svi moraju da se popišu, jer je u pitanju opstanak i njihove jedine države i njih kao naroda. Poslije oružanog otpora agresiji ovo je najvažnija borba, pa je nužno da se svi popišemo, ali ispravno da se popišemo.
Niko nema pravo ne odazvati se popisu, jer ovo nisu izbori, vec je popis važniji od svih izbora i svih stranaka i tice se opstanka naše države i naroda. Popis je ustvari odbrana naše domovine i haram je ne popisati se, a popis traje samo pola sahata. Dužan si žrtvovati pola sahata za opstanak svoje domovine i naš biološki opstanak.
Nekada je Bošnjacima nametano da se izjasne kao Srbi ili Hrvati, pa Neopredijeljeni i na kraju kao Muslimani, samo da ne bi bili ono što su oduvijek bili – BOŠNJACI. Buduci da ce se svi Srbi izjasniti kao Srbi, a svi Hrvati kao Hrvati, konacno je došlo vrijeme da i mi upotrijebimo jedino ispravno nacionalno ime a to je BOŠNJAK/BOŠNJAKINJA.
Naša nacionalnost je, dakle, BOŠNJAK/BOŠNJAKINJA.
Vjeroispovijest: ISLAMSKA.
Maternji jezik: BOSANSKI.
Bez straha od bilo koga, kaži slobodno da si po nacionalnosti BOŠNJAK, da ti je vjeroispovijest ISLAMSKA, a maternji jezik BOSANSKI.
 
-2-
Srbi i Hrvati nemaju dileme ko su, jedino je nama napravljena smicalica i zamka, od domacih i stranih faktora, i ostavljena mogucnost da se izjašnjavamo i kao Musliman, Bosanac, Bosanac i Hercegovac i Ne izjašnjava se. Zašto? Pa, zato što ce svi ovi otici pod Ostale i na taj nacin umanjiti broj Bošnjaka. E, u tome i jeste zamka. A što nas je manje, bit ce i Bosne i Hercegovine manje i nama prijeti lagano nestajanje. Pazimo, nemojmo svojom nepažnjom kopati sami sebi mezar/grob. Ne dozvolimo da se Popisom završi ono što se nije moglo ratom! Opametimo se jednom. Manimo se tjeranja inata i govorancija: “Ti ceš meni odredivati kako cu se ja izjasniti!” Sudbina je u našim rukama sada i možda nikada više. Drago mi je da sve politicke stranke naše opštine imaju jedinstven stav po pitanju popisa i izjašnjavanja, a što je javno potvrdio i nacelnik opštine, gospodin Nusret Helic, na nedavnom otvorenju džamije u Buku.
Ako ce se svi Srbi izjasniti samo kao Srbi, svi Hrvati jedino kao Hrvati, naša je sveta dužnost da se izjasnimo kao BOŠNJACI. Ne budemo li tako postupili, postoji mogucnost da od vecine lahko postanemo manjina. Jer svi koji se ne izjasne kao Bošnjaci, idu pod Ostale. A prema statistikama, u BiH ima oko 53% Bošnjaka. Doista bi bila naša tragedija da postanemo manjina.
Ostavimo sada po strani ko je vjernik a ko nevjernik, ko sekularista, ateista ili agnostik, ko klanja a ko ne klanja, ko ide u džamiju a ko ne ide. Sada je najvažnije biti BOŠNJAK!! I vi, draga naša omladino, i vi sredovjecni, a i vi naši plemeniti stariji Bošnjaci budite svjesni naše historijske odgovornosti. Ti si musliman i kad se izjasniš kao BOŠNJAK, a i Bosanac si kad se izjasniš kao BOŠNJAK. Ne nasjedajte na trikove i spletke dušmana. Ako može biti Bosne i Hercegovine sa Srbima i Hrvatima, onda je može biti još više sa BOŠNJACIMA. Znajte da nema Bosne bez BOŠNJAKA, a niti ima BOŠNJAKA bez Bosne!!
Ne dozvolimo da se ostvari plan Nacrtanija Ilije Garašanina da “jednu trecinu Bošnjaka treba pobiti, drugu trecinu protjerati, a trecu pokrstiti!” Ne dozvolimo svojom vlastitom nepažnjom da se ostvari i javno izrecena Karadžiceva prognoza “da ce jednog naroda (Bošnjaka) nestati!” I, necemo valjda svojim neispravnim izjašnjavanjem dozvoliti Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a, da nam drži lekciju kako ce se “na popisu Bošnjaci podijeliti na BOŠNJAKE, Bosance i Muslimane.” On doslovce kaže: “Popis ce ocigledno pokazati i raskol u bošnjackom nacionalnom tijelu, jer ce jedni biti BOŠNJACI, drugi Bosanci, a treci Muslimani.” Ne dijelimo se, ma ko mi bili, ma kojoj stranci pripadali i ma šta radili. Nije ovo pitanje ni  Islamske zajednice, ni hodža, ni politicara a niti bilo koga pojedinacno, vec je to pitanje svih nas. Svi smo mi sada jednako važni i moramo biti kao jedna duša u mnoštvu tijela, poput bedema cvrsto sazdanog. Ti si sada, ma ko bio, najvažniji. Ti znaš i svjestan si da je sada najvažnije biti BOŠNJAK i BOŠNJAKINJA, cija je vjeroispovijest ISLAMSKA a jezik BOSANSKI. Sada je momenat, dragi BOŠNJACE, da ispraviš nepravdu koja ti je cinjena decenijama. U onom snu ne bi hazreti Omera, r.a., olicenja pravde, što je znak da se za pravdu sami moramo boriti. I pored svih smicalica i zamki, ne dozvolimo da nam pravda izmakne iz ruku. “Ne bacajte se svojim rukama u propast.” “Brinite se o sebi! Ako ste na Pravom putu, nece vam naškoditi onaj koji je zalutao!” (El-Ma'ide, 105)
A ko su, kakvi su i otkad datiraju BOŠNJACI, govorit cemo, ako Bog da, iduceg petka. Do tada, molim Uzvišenog Allaha da nas ucvrsti na Pravome putu, rasvijetli nam um, poveca znanje,  medusobnu ljubav i razumijevanje, ucini nas dobrociniteljima cije plodove ce koristiti sva živa bica, primi naše pokajanje, oprosti nam grijehe, uputi našu djecu da dobro uce, rade, budu disciplinirani, lijepo se vladaju i budu cestiti i korisni gradani naše države i svijeta i da nas uvede u Džennet sa Svojim miljenicima i odabranicima.

1009 Posjeta 1 Posjeta danas