ZOVA (Sambucus nigra)

 

zova

 

 

 

 

 

 

 

 

Zova je biljka specifičnog mirisa i oblika cvjetova,uz to i vrlo ljekovita.svi njeni dijelovi,i korijen i cvijet i plod čuvaju zdravlje i vitalnost,pa nije loše da je ima u svakoj kući.Mladi izdanci i mladi listovi beru se u proljeće,cvjetovi za vrijeme cvjetanja u maju i junu,plodovi nakon dozrijevanja,a kora od februara do novembra.Ukus cvjetova je gorkast i aromatičan zbog sastojaka  koje sadrži.

Posjeduje etarsko ulje,u kome senalazi čak 40 važnih sastojaka-flavonoidi,glikozidi,hlorogenska kiselina,sluz,tanini,pektini…U plodu su prisutni glikozidi,tanini,šećer,voćne kiseline,vitamin C,malo etarskog ulja…Sličnog sastavu su i listovi,dok su svi dijelovi bogati mineralima,gvožđem,natrijem,kalijem i njihovim solima.

Cvijet zove koristi se kod groznice,sinuzitisa,stimuliše rad znojnih žlijezda,gdje je u kombinaciji sa lipom posebno efikasan u snižavanju temperature.Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa,virusa A i B,kao i protiv herpes simpleks virusa.Od cvjetova se pripremaju ljekoviti čaj i sok.Sa druge strane,plod je odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje,a djelotvoran je i protiv neuralgije i išijasa.

Svježi plodovi upotrebljavaju se za proljećno čišćenje organizma.Zovine bobice imaju najveći procenat vitamina B,koji je važan za jačanje nerava,dosta vitamina C,kao i mineral selen,koga u prirodi,inače,ima u tragovima.

Ove bioaktivne supstance nalaze se u tamnoj boji ploda i višestruko su korisne za disajne puteve.Rastvaraju šlajm,ublažavaju bol i poboljšavaju sposobnost filtriranja bronhija.sok od zove vrlo uspješno sprječava i „pušački kašalj“.

Boju zovi daje grupa antocijana koja inače ublažava reumatske tegobe.Sok od svježih bobica koristi se u liječenju neuralgije ličnog živca,za jačanje organizma,čišćenje krvi,umirenje trbušnih grčeva i crijevnih kolika,kao i za apetit.

Čaj od listova i mladica pospješuje izlučivanje mokraće,nakupljene tečnosti u organizmu,čišćenje organizma,poboljšava kvalitet krvi i sprječava zatvor.Izvanredno je sredstvo i za čišćenje jetre,bubrega,pluća,želuca i crijeva.Čaj se spravlja tako što se 7-8 listića zove prelije sa 2 dl ključale vode,a onda se kuha 8 minuta na tihoj vatri.Nakon toga se procijedi i u čaj doda kašičica meda.Pokazao se i kao izuzetno sredstvo protiv nečiste kože i neprijatnog mirisa tijela,kao i kod liječenja gihta.Osim toga,smrvljene listove zove kao obloge narodna medicina preporučuje kod liječenja neuralgije lica i hemoroida.

Čaj od cvijetova djelotvoran je u liječenju prehlade,bronhitisa,kašlja,gripa,početne upale pluća,jake kihavice,teškog disanja,astme i kod svih reumatičnih oboljenja.Posebno se preporučuje za preznojavanje kod visoke temperature.

Čaj od kore grana i stabla odstranjuje poteškoće kod mokrenja,smetnje u radu bubrega i mokraćne bešike,a pomaže i kod tvrde stolice.Sa korom se ne smije pretjerivati.U kori kao i u listu,ima saponina,tanina i holina,ali i purgativne smole i alkaloida sambunigrina.Zato je kora najprije blagog,a zatim gorkog ukusa.

Izvor:Novosti-Život plus

 

2208 Posjeta 2 Posjeta danas