Najmlađa buduća hadžinica Munira Hrnić koja ima 22 godine

munirah

SARAJEVO – Buduće hadžije iz Bosne i Hercegovine spremne su za put na najveće muslimansko godišnje hodočašće u Meku i Medinu.

Prva grupa vjernika iz BiH, njih 205, koji danas putuju sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo put Saudijske Arabije, okupila se u jutarnjim satima u džamiji Kralja Fahda gdje su klanjali sabah-namaz, te je proučili ikrar-dovu.
 
Ove godine petu islamsku dužnost, hadž, obavit će 1.133 vjernika iz Bosne i Hercegovine.

“To su uglavnom hadžije Banjalučkog i Bihaćkog muftijstva, sve hadžije sa područja tih muftijstava i nekoliko hadžija iz Sarajevskog muftijstva”, kazao je za Anadolu Agency (AA) šef Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice BiH Nezim ef. Halilović Muderis.
 
Najmlađa buduća hadžinica je Munira Hrnić iz Kozarca koja ima 22 godine.
 
“Presretna sam i zahvalna Allahu što mi je omogućio i pružio priliku da idem. Posebno sam sretna što sam najmlađa hadžinica ove godine”, kazala je Munira.
 
Prema njenim riječim, odluku da ide na hadž donijela je prije dvije godine.
 
Mejri Turković ovo je treći odlazak na hadž i ona je istakla da je svaki put imala isti osjećaj treme kada je odlazila na hodčašće.
 
Azra Kurtagić-Hasković ove godine prvi put će obaviti petu muslimansku dužnost.
 
“Sretna sam i drago mi je da mi je Allah podario ovaj poklon. Nadam se da će sve biti uredu. Sretna sam i počašćena”, kazala je Hasković.
 
Azra Neimarlija koja na hadž putuje sa suprugom rekla je da je uzbuđena i u šoku i da jedva čeka da stigne u svete muslimanske gradove Mekku i Medinu.
 
Najstariji ovogodišnji hadžija iz BiH je osamdesetpetogodišnji Derviš Izet Riđanović iz Sarajeva.
 
Sabah-namazu je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović koji je za AA kazao da je za sve muslimane u BiH ovo veliki dan.
 
“Mi smo radosni što smo u prilici da ih ispratimo i da mubarek učinimo njihov nijet u nadi da će oni sa božijom pomoći obaviti ovu svetu dužnost”, poručio je reis Kavazović.
 
On je podsjetio i na to da islamski svijet proživljava jedno teško vrijeme međusobnih nerazumijevanja.
 
“Naravno nekako se podudarilo da ovaj njihov odlazak je i vrijeme kada bosanski muslimani koji ostaju ovdje imaju važan zadatak, a to je pitanje popisa našeg stanovništva. Želim poručiti bosanskim muslimanima, koji ostaju ovdje u Bosni, da ovaj zadatak izvrše na najbolji način, kao i naravno svim drugim građanima BiH”, kazao je Kavazović.
 
Budućih 1.025 hadžija putuje u organizaciji Ureda za hadž Rijaseta Islamske zajednice Bosne i Hercegovine (IZBiH), dok je preko turističkih organizacija, a pod supervizijom Ureda, otputovalo 58 hadžija, i to u organizaciji ”Biss toursa” iz Zenice, te 50 hadžija preko ”Merkez Oila” iz Novog Travnika.
 
 U srijedu je planiran polazak dviju grupa vjernika, dok u četvrtak polijeće posljednja grupa vjernika.
 
Podsjetimo, prošle godine na hadž je iz BiH otputovalo 1.386 hadžija, a ove godine je broj umanjen za 20 posto po odluci Kraljevine Saudijske Arabije (KSA).

1674 Posjeta 1 Posjeta danas