POST MORTEM:HAMO-HAMLET IBRULJ(19.10-2008-19.10.2013)

hamlet

 

Narodi koji ne pominju svoje velikane prošlosti ne mogu računati na svoj podmladak!

Shodno tome,želimo da “oživimo”,bar na trenutak,onoga koji je živio i stvarao u “naše vrijeme” i bio dio dijelova naših života.

Dakako,riječ je o našem Hamletu koji je napustio Ljubuški i sviju nas prije pet godina.

 

 

Sada,zamislimo buduće udženike iz likovne kulture za dvadeset-trideset godina u Bosni i Hercegovini.U tim udžbenicima,kada se Bosna i Hercegovina “sredi”,naći će se mjesto i za akademskog slikara Hamu Ibrulja-Hamleta,našeg  Ljubušaka.Djeca naše djece ponosno će listati stranice ovakvog udžbenika i gledati umjetničke slike našeg Hamleta.

U drugom udžbeniku,onom iz bosanskog jezika,bit će stranice posvećene književniku Munibu Delaliću.U trećem udžbeniku iz Tehničkog odgoja bit će slike inovacija Sašenka Sadikovića Ljubušaka.U nekim drugim umjetničke fotografije Tarika Samaraha i umjetnički stripovi Enki Bilala.Bit će to trijumf našeg grada,našeg podneblja!

Hamlet pravi sliku koja će “značiti i zračiti”.Hamletove slike su “bosanskije”od drugih slika,iako se autor sa ovom kvalifikacijom možda ne bi složio.To se može uočiti u rekapitulaciji “ostavštine”-tek nakon smrti umjetnika.Ako su prve umjetničke vizije u Bosni-stećci-“u zemlju ukopani”njegove slike su”u srca ukovana”!

U srca svih Ljubušaka!

Sa Hamletom sam živio u Ljubuškom,Sarajevu i Hannoveru!Stalno je bio u “kretanju”sa svojim “prtljagom”.A u tom “prtljagu” je bio Ljubuški.Bilo je tu mjesta i za Vedrana,za Ćiru,za Nešedova Neđu,za Bajtu,za Jozu,za Zlatana,za Antu,,za ljubuške ljepotice raznih imena,za njegovu familiju.Sve je to “nosao” pa bio on u Minsteru,Japanu,New Yorku,Mariboru,Zagrebu,Sarajevu,Mostaru…sa svojim slikama i ostvarenjima svojih vizija.

Znači,uvijek je bio u Ljubuškom!

To se i vidi na njegovim slikama.

Potaknuti navedenim,Zlatan Lukenda i Ante Tomić,u galeriji “Kerametala”Ljubuški,18.10.2013. priređuju spomen izložbu slika  portreta,koja je naslikao Hamlet prije njegovog definitivnog odlaska.Kao Ljubušaci moramo se zahvaliti Anti i Zlatanu što osvježavaju lik Hamleta,Hamleta stvaraoca kojeg mi poznajemo kroz druge dimenzije i koga se rado sjećamo.

Ovom prigodom donosimo i pjesmu posvećenu Hami-Hamletu od dipl.ing.Ante Tomića,vlasnika “Kerametala”-Ljubuški.

Priredio:Kemal Mahić

HAMINA LJUBAVNA PJESMA

O Bože…..
Molim te gledaj…
Srce puno je tuge
Imam večeras želju
Hoću da pričam sa Tobom.

O Bože…
Ti…Ti si mi dao Ljubav
LJubav kao cvijeće.

Zbog Tebe…Bože
Pijem vino
I …teško mi je
Sada…samo mogu da žalim.

O Bože
Ovaj kamen
Skini mi sa srca

Da…TI Bože…
dao si mi LJubav
u Srce
Ovo srce kao cvijeće
Radi Tebe
Cijele noći
Srce žali uz vino.

Srce žali uz vino
A Ja…kome da se žalim
Ti…Ti…si mi dao
Ovo zaljubljeno srce
Srce kao cvijeće.

Ovu pjesmu, misli i najtoplije osjećaje šaljem našem Hami koji danas putuje vječitim krugom postojanja sa iskrenim željama da uživa u cvijeću i vinu. Da ljubi i da je ljubljen. Nadam se da će mo se u tom vječitom krugu postojanja sresti jednog dana i zajedno uživati u ljepotama našeg druženja, radosti i vječnog mira.

A.T.

Ljubuški 18.10.2013.

hamsl1

hamsl3

hamsl2

hamsl4

hamsl5

hamsl6

hamsl7

hamsl8

 

 

 

2833 Posjeta 1 Posjeta danas