Reis Kavazović i kardinal Puljić: Svaki narod da bira svoje predstavnike

reisipu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) Husein ef. Kavazović i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić tokom jučerašnjeg susreta u Sarajevu dotakli su se i aktuelnih vrućih političkih dilema u toj zemlji, a vezano i za rasprave o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju ”Sjedić-Finci”.

U istom danu kada su lideri vodećih bh. stranaka u Budimpešti okončali još jedan neuspješni sastanak o temi provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava, kako Agencija Anadolija saznaje, reis Kavazović i kardinal Puljić su ”podržali princip da svaki narod u Bosni i Hercegovini treba birati svoje legitimne predstavnike u organima vlasti Bosne i Hercegovine”.

Također, reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić su snažno naglasili važnost principa pune ravnopravnost svih naroda i građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine te istakli ”da svaki narod treba podržati i omogućiti drugom narodu ono što za sebe želi”.

”Jedino tako i na tim principima je moguće snažno pokrenuti pozitivne procese u Bosni i Hercegovini i trasirati njen ekonomski i društveni razvoj na zadovoljstvo i dobrobit svih naroda i građana”, stav je dvojice duhovnih poglavara iz BiH, potvrđeno je Anadoliji iz Rijaseta IZBiH.

Tom prilikom, također, istaknuta je važnost poštivanja ravnopravnosti svih naroda u BiH zarad njene stabilnosti i napretka.

Reisu-l-ulema Kavazović i kardinal Puljić razgovarali su u četvrtak i o izazovima s kojima se suočavaju vjerske zajednice i narodi u bosanskohercegovačkom društvu i utjecaju aktuelnih društvenih odnosa na vjerske zajednice i crkve.

Reisu-l-ulema i kardinal u razgovoru su se dotakli i državnog Zakona o blagdanima kao i donošenja Zakona o restituciji na nivou države. Također, razgovarano je i o mogućnostima unaprjeđenja kršćansko-muslimanskog dijaloga u BiH.

894 Posjeta 1 Posjeta danas