BOŠNJAK SENAD HUSEJINOVIĆ, VOZAČ AUTOBUSA FUDBALERA BAYERNA: Bio sam im nafakali, od kako sam ih počeo voziti samo pobjeđuju i osvajaju trofeje!

vozac

Senad Husejinović do sredine 1992. godine živio je u Bijeljini. Okupacijom grada od strane Arkanove garde bio je primoran napustiti rodnu Semberiju te otići u izbjeglištvo. Nakon nekoliko mjeseci traganja za sigurnim utočištem skrasio se u Njemačkoj. Trajni spas našao je u Munchenu. Tada, u prvim danima 1993. godine, ni slutio nije da će 20 godina kasnije imati čast družiti se najboljim fudbalerima svijeta.

Naime, Husejinović je nepunu godinu vozač autobusa koji prevozi fudbalere Bayerna, aktuelne osvajače Lige evropskih prvaka, titule prvaka i Kupa Njemačke, kao i UEFA Super Cupa.

“Bio sam im nafakali. Od kako sam ih počeo voziti samo pobjeđuju i osvajaju trofeje”, našalio se na svoj račun Husejinović u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Dugogodišnji je vozač autobusa. Saobraća na komercijalnim linijama po Njemačkoj, ali i međunarodnim. Husejinovićeva firma “Autobusoberbayern” ima ugovor sa FC Bayernom i u specijalnim dizajniranim autobusima za potrebe bavarskog ponosa često prevozi prvotimce, timove omladinskih kategorija, ali i delegacije, te goste tima sa Allianz Arene.

“Velika mi je čast što ih vozim. Nisu to duge relacije. Vozim ih nekada od trening centra do stadiona ili od hotela i stadiona do aerodroma. Zaista, svi su odlični. Nikada nisam imao niti najmanji problem s bilo kojim od igrača, stručnog štaba ili rukovodstva Bayerna”, rekao je Husejinović.

Kada je prvi put dobio zadatak voziti seniorski tim Bayerna, odmah je našao “zajednički jezik sa jednim od najboljih igrača”:

“Kada je prilazio autobusu rekao sam mu dobar dan na ‘našem jeziku’, a Mario Mandžukić uzvratio mi je istim riječima, također, na ‘našem’. Nasmijali smo se i potapšali po ramenima. Od tada, kada god ih vozim, sa njim se fino, po naški, ispričam. Sjajan je momak. Uopšte nije uobražen i pored toga što je velika zvijezda. Istinski se radujem kada god me iz firme pošalju da vozim prvi tim Bayerna”.

Osim sa hrvatskim reprezentativcem, Husejinović je izgradio prijateljski odnos i s članom švicarskog nacionalnog tima, Kosovarom Xherdan Shaqirijem.

“Veoma fin momak. Pristojan, kao i cijeli tim. Oni su vrhunski profesionalci, a za Mandžu i Shaqirija vezan sam posebno, jer dolazimo sa Balkana. Slični smo svi mi ‘dole’. Svi naši narodi su dobri i trebali bi se slagati, nikada više ulaziti u bilo kakve konflikte. Kada si u ‘bijelom svijetu’, onda vidiš koliko smo osuđeni jedni na druge”, govorio je Husejinović za Anadolu Agency.

I sam je s vremenom postao veliki navijač Bayerna, no:

“Srcem, istinski, iz dubine duše navijam samo za nacionalni tim Bosne i Hercegovine”, pojasnio je Husejinović, ispričavši:

“Kada je reprezentacija BiH pobijedila Litvaniju i izborila plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil bio sam sretan kao malo dijete. Brojni igrači Bayerna, znajući da sam Bosanac, čestitali su mi plasman BiH na SP. Sa podignutim palcem gore i trener Pep Guardiola mi se odbratio te rekao sretno tvojima u Brazilu. On me posebno fascinira. Čovjek je toliko jednostavan, kao da nije to što jeste, jedan od najboljih fudbalskih stručnjaka svijeta.”

Ništa bez Bosne i Drine

Ipak, ima jedno mjesto na planeti na kojem mu je ljepše nego li u Munchenu.

“Sve je ovdje fino. Međutim, nema ništa bez moje Bosne i Drine”, tvrdio je Husejinović u Munchenu za Anadolu Agency, istakavši da posljednjih godina svakog ljeta odlazi na odmor u Bijeljinu, gdje je obnovio u ratu srušenu kuću.

Izvor: Anadolija

744 Posjeta 1 Posjeta danas