Osnivanje BNF u Malmeu

eminanaslovna

 

Kao i mnogo puta do sada dzemat “Sabah” iz gradica Brande u Danskoj, se pokazao kao dobar organizator zajednickih putovanja dzematlija kako unutar Danske, tako i u susjedne nam drzave. Ovaj put su nasi vrijedni aktivisti iz dzemata organizovali putovanje u Malme, u Svedsku, na manifestaciju osnivanja Bosnjacke nacionalne fondacije u ovoj skaninavskoj drzavi.

 

 

U subotu 23.11.osvnulo je lijepo I suncano jutro koje je nagovjestavalo ugodno putovanje. Nakon zajednickog klanjanja sabaha u nasem malom mesdzidu krenuli smo s “Paplinom” prema nasem odredistu. Nas dobri Hazim , koji je vlasnik “Papaline,” je inace poznat po svom patriotizmu, koji je pokazao u vrijeme organizovanja zajednickog odlaska Bosnjaka na oktobarski popis . Dokazao se on tada kao veliki patriota i Bosnjak i zbog toga je veoma cijenjen i u Islamskoj zajednici Danske.

malmearena

Putovanje je zaista i bilo ugodno, provedeno u ugodnom muhabetu i susretu sa prijateljima. Iako je razdaljina velika, nama je proslo kao tren.

U Malme smo stigli nesto ranije, te smo uspjeli da klanjamo podne i ikindiju u nasem bosnjackom mesdzidu gdje nas je docekao glavni imam za Svedsku Idriz ef.Karaman, a nakon toga smo posjetili i Islamski kulturni centar sa predivnim munaram i dzamijom. Tu smo klanjali tehijetul mesdzid sa dovom Allahu Uzvisenom da nam ocuva islam i muslimane na ovim prostorima do Sudnjega dana.

Potom je uslijedio rucak u obliznjem turskom restoranu, naravno sve halal i ukusno!

U 17 casova i 30 minuta pocela je manifestacija u Areni . Vise od hiljadu Bosnjaka i Bosnjakinja bilo je prisutno. Dosli su da cuju, da ucestvuju u osnivanju svoje nacionalne fondacije.

Prisutnima su se obratili organizatori, proucene su prigodne ilahije, prikazan je film o stradanju Bosnjaka Prijedora ” Prijedorsko ljeto 1992.”, koji je sve prisutne ostavio bez daha, sa suzama u ocima.

malme9

Osnovan je i glavni odbor BNF-a za Svedsku.

Skupu se obratio Predsjedni BANU za Sandzak Tarik Kurbegovic, predsjedni BNF-a Hako Duljevic, muftija sandzacki Muamer ef. Zukorlic, te predsjednik SBK reis ef. Emeritus dr. Mustafa Ceric.

Svi oni su naglasili vaznost jedinstva Bosnjaka i njihovog nacionalnog organizovanja. Dr. Ceric je naglasio da postoje tri linije odbrane Bosnjaka, a to su duhovna, nacionalna i drzavna. Duhovna je nasa vjera i islmska zajednica, nacionalna su nase organizacije sa bosnjackim predznakom, kao sto su BANU, SBK, BNF, a drzavna su nasi politicari. Govorio je predsjenik SBK o vaznosti uvezivanja svih Bosnjaka kroz sve tri ove linije. Govorio je da je vazno da svaki Bosnjak bude odgovoran jedan za drugog, govorio je da svako od nas mora i treba preuzeti odgovornost za nasa aktuelna pitanja opstanka i da djeluje sa svoje pozicije onoliko koliko mu mogucnosti dozvoljavaju, sa iskrenim nijetom.

Skupu se obratio i uvazeni muftija sandzacki Muamer ef. Zukorlic. Naglasio je muftija vaznost prioriteta u nasem zivotu, vaznost organizovanja nas Bosnjaka u kojima on vidi jednu kvalitetnu zajednicu, narocito u dijaspori koja je toliko puta pokazala i dokazala koliko voli i pomaze svoju domovinu.

malmepreds

Govorio je o vakifima medju Bosnjacima i naglasio vaznost naseg samoorganizovanja. Govorio je o potrebi da se izgradi Bosnjacki centar u okviru BANU, u kojem bi bosnjacki intelektualci djelovali i izradjivali nacionalne projekte u Bosnjaka. Zemljiste za taj centar je vec uvakufljeno u Novom Pazaru, projekti napravljeni, aktivnosti osmisljene. Dio radova na centru vec zavrsen.

Pricao je muftija o nevjerovatnoj podrsci BNF-u koju su dozivjeli u Frankfurtu, gdje su tamosnji Bosnjaci uvakufili za jednu vece za izgradnju ovog centra nevjerovatnih 770.000 eura.

I onda … i mi dobismo nasu priliku. Upisasmo se u vakife. 75.500 eura se tu skupilo za nekih pola sahata. Bosnjaci su stajali strpljivo cekajuci svoj red da ucine hajr darivanja za zajednicko nam dobro.

malme5

Bilo je interesantno gledati dugi red Bosnjaka koji idu metar po metar da dodju do mjesta gdje su se davala sredstva za izgradnju ovoga objekta. Prosjek donacije po osobi je bio 500 eura, a pojedini Bosnjaci su donirali i do 7.000 eura.Bila je to scena od koje ti postaje toplo oko srca, jer ovo je prvi put u Bosnjaka da se polahko organizujemo i stajemo na vlastite noge,bas kao dijete kada cini prve korake, mozda u prvi mah nesigurne, ali vremenom, inshaAllah, sve sigurnije i sigurnije. Dokaz je ova vecer da imamo potencijala, da imamo snage i nacionalne svijesti da ucestvujemo i nesebicno pomazemo u svim projektima BNF-a, SBK-a, BANU.

malme7

Kvadrat po kvadrat da izgradimo nas vlastiti centar u kojem ce se cuvati i ocuvati nas Bosnjacki nacionalni identitet. Udruzeni Bosnjaci Sandzaka i Bosne i Hercegovine u zajednickom nam projektu, na zajednickom putu ujedinjenja i nacionalnog osvjescenja.

Molim Allaha dz.s. da nas ucvrsti na ovom nasem putu, da nas ucvrsti u nasoj vjeri, da nam podari snage da istrajemo na nasim zajednickim projektima ocuvanja vjerskog, nacionalnog i drzavnog identiteta.

 

Ovom prilikom donosima i spisak donatora i donacija nasih dobrih dzematlija iz Danske:

Topic Hakija                                                              1000 eura

Topic Sulejman                                                        1000 eura

Ibis Resovic                                                                1000 eura        

Adnan Demirovic                                                    1000 eura

Sacir Krivdic                                                               1000 eura

Ramiz Radonjica                                                     1000 eura

Bajro Pasalic                                                             500 eura

Bilanovic Mirzet                                                       500 eura

Bilanovic Esma                                                         500 eura

Aldin Suskic                                                               500 eura

Edvil Aganbegovic                                                  500 eura

Asim Aganbegovic                                                 500 eura

Almir Taranis                                                            500 eura

Topic Semir                                                                500 eura

Brnjak Fatih                                                              500 eura

Haris Basic                                                                 500 eura

Elmir Muric                                                                500 eura

Demir Djekic                                                              500 eura

Sabahudin Beba                                                      500 eura

Begic Ramo                                                               500 eura

Djono Enver                                                              500 eura

Avdo Kurtovic                                                           500 eura

Djelmic Ibro I Hasreta                                            500 eura

Kadir Suljic                                                              500 eura

Kadrija Pitarevic                                                   1000 eura

Rasim Maljisevic                                                      500 eura

Amar Maljisevic                                                       500 eura

Bulic Hafiz                                                             1000 eura

Hasanovic Damir                                                     500 eura

Mirza Gunic                                                               500 eura

Gunic Sidik                                                                 500 dkk

 

Na kraju da kazemo da pored dzematlija iz Brandea u busu za Malme su bile nasa braca i sestre iz dzemata Esbjerg,Vejle, Odense,Fredericie i Kolding. U Malme Areni prisutni su bili dzematlije iz Randersa,Nakskova I Tondera. Skupu je prisustvovao i predsjednik IZBD Adnan Demirovic!

 

 

Emina Jakic

Brande

 

malme2

malme13

malme16

bustura

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3360 Posjeta 1 Posjeta danas