HOCU DA BUDEM PONOS SVOJE DOMOVINE BiH OVDJE,U BRAZILU;SVIJETU

kemopre4

U organizaciji Udruženja“Djeca stubovi svijeta“ održana je manifestacija povodom Dana državnosti  BiH,pod pokroviteljstvom premijera Kantona Sarajevo gdin-a Suada Zeljkovica.Ucestvovale su Srednja mašinska tehnicka škola,Drvna tehnicka škola,Gimnazija Obala,Medicinska škola,Ekonomska škola.Srednju mašinsku školu je predstavljala ucenica Zejnilagic Nejla i profesor Kemal Mahic sa pedagoginjom Subašic Samrom i profesoricom bosanskog jezika Muhic Melikom.Donosimo tekst našeg profesora Kemala Mahica kojeg je napisao povodom ove manifestacije:
Poštovani mladi,
U organizaciji Udrženja“Djeca stubovi svijeta“ ucestvujemo u manifestaciji  koja treba da simbolizira rodendan naše domovine i da na ovaj  i ovakav nacin damo u ime mladosti dostojan doprinos obilježavanju historijskog datuma 25.novembra kada je stvorena nova Bosna i Hercegovina.
Taj historijski datum može nas podsjetiti na cinjenicu da su Carevine i države u kojima je bila BiH nestale:Nestalo je Osmansko carstvo,nestala je Austro-Ugarska,nestala je Kraljevina Jugoslavija,nestala je Socijalisticka Federativna Republika Jugoslavija!
A ostala je Bosna i Hercegovina!

kemopr

Iz ovog podatka možemo samo nauciti:Nauciti da je temelj moderne BiH historijski dogadaj kojeg mi u ovome vremenu uživamo i kojeg trebamo cuvati kao dragocjenost jer je u njega utkano bice Bosne i Hercegovine-multikulturalnost i jednakopravnost svih koji žive u Bosni i Hercegovini.
Kroz svoju dugotrajnu borbu za samobitnost Bosne i Hercegovine prodefilovali su mnogi likovi i sinovi naše domovine.Oni su dali dragocjenost-svoj život za ostvarenje snova mnogih Bosanaca i Hercegovaca.
Za sve te junake imamo rijec poštovanja!
Oni su nam omogucili da na monitoru UN u New Yorku ugledamo ime svoje države-Bosna i Hercegovina.
Oni su nam omogucili da na monitoru Vijeca Europe u Strazburu ugledamo ime svoje države-Bosne i Hercegovine.
Oni su nam omogucili da na telewotingu „Euro-Songa“ugledamo ime svoje države-Bosne i Hercegovine!
Oni su nam omogucili da na monitoru ugledamo filmskog „Oskara“ u Holivudu,“Zlatnog medvjeda“ u Berlinu,“Zlatnog lava“ u Veneziji.

kemopr2

Oni su nam omogucili da ime BiH piše na semaforu“ Parka princeva“u Parisu,semaforu u Saint-loiusu i drugim stadionima širom svijeta.
Oni su nam omogucili da ce ime BiH biti na semaforima svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu i tada ce te vijesti prenositi CNN,Al Jazzera,i svi mediji svijeta(printani i elektronski)-
I vi mladi želite da budete ponos svoje domovine,kao što su to svi ovi gore navedeni.
Da bi to postali morate biti odgovorni,morate imati samopouzdanje,morate imati znanje,morate imati duhovnost koja vodi kreativnosti i umijecu koje traži XXI stoljece.

kemopr6

Morate uciti živjeti zajedno.
Morate posegnuti za zvijezdama.
Želimo da imate osjecaj za razlike s drugima.
Želimo da imate sposobnost suosjecanja sa drugima.
Želimo da pronosite ime Bosne i Hercegovine svim meridijanima i paralelama svijeta.
Želimo da date prilog domovini kao što su to dali oni koji su nam omogucili da imamo želje.
Bosna i Hercegovina ima dušu i ogromno srce.To je naša sreca i prokletstvo u isti mah!
Želim da se Vaši snovi ostvare i da dotaknete zvijezde!
Želim da ne napuštate svoju domovinu i da zajednicki izgradujete svoju domovinu.
Kao ilustraciju navedene manifestacije donosimo nekoliko „slika“ iz Doma mladih-Skenderija.

kemopre4

kemopre5

kempr1

kemopro3

kemopr

957 Posjeta 1 Posjeta danas