Kazna za dvojno državljanstvo:Hrvati iz BiH odjavljuju prebivališta i vracaju osobne u strahu od kazni

hrvati

 

Hrvati iz BiH koji posjeduju hrvatsko državljanstvo poceli su u policijskim postajama tražiti odjavu prebivališta i poništenje osobnih iskaznica. Na to ih je naveo strah od mogucih novcanih kazni i oduzimanja osobnih dokumenata.

 

U PU brodsko-posavskoj poceli su izdavati rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti osobama koje nisu pronadene na prijavljenoj adresi pri policijskoj provjeri. Policajci su provjeravali osobe koje nekoliko puta nisu nadene na navedenim adresama.

Oduzimaju se osobne RH zbog lažnih prebivališta

Nepuna dva mjeseca ostala su da se osobe koje imaju osobne iskaznice iz Hrvatske i prebivališta odjave s tih adresa ako su na njima prijavljeni fiktivno jer ce pocetkom sljedece godine poceti policijske provjere s financijskim kažnjavanjem i oduzimanjem osobnih iskaznica.

Zbog toga zakona su vec reagirali iz hrvatske dijaspore isticuci da je rijec o svojevrsnoj odmazdi prema iseljeništvu od aktualne vlasti koja pak prijeti novcanim kaznama kada se utvrde nepravilnosti i oduzimanjem osobnih iskaznica.

– Nije li zapravo skandalozno da se ljudima koji su desetljecima sanjali slobodnu Hrvatsku, koji su se iselili trbuhom za kruhom ili iz politickih razloga, jer su bili nepodobni komunistickom režimu, novim zakonom oduzima dio hrvatskog identiteta?! “To je kao da ti odsjeku prste na ruci – komentirao je nedavno jedan iseljenik kojemu je poništena osobna iskaznica u hrvatskom konzulatu u Njemackoj.

Pri tome su naveli da takva praksa ne vrijedi u zemljama EU. Da bi utvrdila živi li netko ili ne na navedenoj adresi prebivališta, policija može istraživati mjesto zaposlenja odredene osobe, može ispitati pohadaju li djeca predškolske i školske ustanove u mjestu prijavljenog prebivališta, je li osoba ili netko od clanova kucanstva uclanjen i aktivno sudjeluje u lokalnim sportskim, kulturnim i drugim ustanovama.

U informaciji MUP-a RH navodi se da svi gradani koji su s danom 29. prosinca 2012. godine u inozemstvu bili duže od godinu dana zbog obrazovanja, obavljanja poslova koji nisu trajnog karaktera i vezani su uz inozemstvo odredeno vremensko razdoblje (dugotrajno lijecenje i drugi razlozi), moraju najkasnije do 29. prosinca 2013. godine o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju na cijem podrucju imaju prijavljeno prebivalište ili diplomatsku misiju – konzularni ured RH na cijem podrucju borave u inozemstvu te im o razlozima privremenog boravka izvan RH moraju dostaviti odgovarajucu dokumentaciju. Ako ne ispoštuju ovu obvezu, za njih ce se pokrenuti postupci odjave po službenoj dužnosti iz zbirke podataka o prebivalištu i boravištu.

Slicno se odnosi i za gradane u inozemstvu koji su u programu obnove ili stambenog zbrinjavanja, dok gradani koji su prijavili prebivalište prema ranije važecem zakonu i žive u mjestu i na adresi koju su prijavili nisu dužni ponovno prijaviti prebivalište prema odredbama novoga zakona o prebivalištu.

vecernji.hr

 

5277 Posjeta 1 Posjeta danas