Nastava u Konjević-Polju od ponedjeljka u improviziranim uvjetima, roditelji ostaju u Sarajevu

djecakpolje

Djeca bošnjačke nacionalnosti će od ponedjeljka pohađati u improviziranim uvjetima školu u Konjević-Polju, ukoliko se ne ispune zahtjevi roditelja da se uvede nacionalna grupa predmeta – potvrdio je Feni član Savjeta roditelja osnovne škole u Konjević-Polju Vehid Dedić.

Objasnio je da će nastava za bošnjačku djecu  biti organizirana u jednoj od kuća u Konjević-Polju, a nastavnici će dolaziti iz Sarajeva.

– Do sada se javio veliki broj nastavnika koji će raditi volonterski u Konjević- Polju. Roditelji će ostati da protestiraju ispred zgrade OHR-a u šatorskom naselju. To je naš jedini izbor – naglasio je.

Osnovna škola “Petar Kočić” iz Kravice podnijela je jučer Osnovnom sudu u Srebrenici zahtjev za pokretanje postupaka protiv 95 roditelja učenika područne škole iz Konjević-Polja koji već 53 dana protestuju ispred zgrade OHR-a.

– Sve je u skladu sa Zakonom o osnovnim školama. Zakonska regulativa je takva i nadležnost škole da pokrene postupak u nadležnim sudom i centrima za socijalni rad – izjavio je Feni direktor škole Savo Milošević.

Dedić je pokretanje postupka u sudu od škole iz Kravice prokomentirao riječima da su to trebali učiniti davno, jer djeca ne idu u školu od 2. septembra.

Advokat koji zastupa roditelje učenika Bošnjaka iz Konjević-Polja Nedim Ademović pregovara s predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

(Oslobodjenje)

758 Posjeta 1 Posjeta danas