Umro Jovo Kapičić : Odlazak udbaša koji je uhapsio Dražu Mihailovića

JovoK22

Od 1945. Kapičić je bio prvi general Udbe koja je političke protivnike slala na Goli otok.Naredne godine je organizovao hapšenje Draže Mihailovića ..

Poznati jugoslavenski narodni heroj, udbaš i zapovjednik Golog otoka Jovo Kapičić, umro je noćas u Beogradu u 94. godini. Od 1945. Kapičić je bio prvi general Udbe koja je političke protivnike slala na Goli otok. S te je dužnosti početkom 1946. u planinskim zabitima kod Višegrada ovaj rođeni Crnogorac organizirao spektakularno ubićenje četničkog vođe, ratnog zločinca Draže Mihailovića.U Srbiji nije bio omiljen jer je bio jedan od direktnih sudionika hvatanja četničkog vođe, a na području bivše zajedničke države jer je bio zapovjednik logora na Golom otoku, ali i drugih 7-8 logora za političke neistomišljenike.

Prije godinu-dvije, u središtu Beograda dok se vraćao iz kafića svoga sina, nekadašnjeg prosvaljenog košarkaša Dragana Kapičića gdje je redovito provodio prijepodneva, namlatio ga je jedan Beograđanin, vjeruje se zbog njegovih kritičkih izjava o srpskom nacionalizmu. Iako u poznim godinama, tada je izjavio novinarima da napadač može biti sretan što nije imao u džepu pištolj.O Titu, u čijem je neposrednom osiguranju bio godinama, uvijek je govorio s dubokim poštovanjem i rado je prepričavao anegdote s Titovih putovanja koje su bile nepoznate široj javnosti. U Srbiji je tijekom 2009. i 2010. vođena velika državna potraga za grobom Draže Mihailovića, a Jovo Kapičić je tada izjavio: “I da znam, ne bih rekao gdje je Draža” kako se od njega ne bi pravio kult ličnosti.- Zahvaljujući srpskom nacionalizmu i Slobodanu Miloševiću, Jugoslavija se raspala u krvi i zločinima – rekao je Kapičić koji je u jesen 1991. stavio svoj potpis na dokumnet kojim su protivnici Miloševića i njegove politike u Srbiji tražili obustavljanje napada i bombardiranja hrvatskih gradova, posebno Dubrovnika.

Briga o sudbini BiH

Posebno ga je brinula sudbina Bosne i Hercegovine, jer, kako je govorio, Bosna je žrtva:”Za mene je Bosna sada veća otadžbina nego bilokoja druga država na ovim prostorima. U Bosni sam ratovao tokom Drugog svjetskog rata. Prije bih sada živio u Bosni nego u Crnoj Gori ili Srbiji. Bosna je za mene žrtva i heroj! To sam kazao i jednom prilikom kad su me zvali na svečanost u Tuzli gdje su me kao kralja dočekali. Bosna je bila ratničko mjesto. Svi smo tokom Drugog svjetskog rata dolazili da ratujemo u Bosni. Bosna je ratovala, a i plaćala taj rat mrtvima, ranjenima i ruševinama kojih nije bilo na drugim mjestima.  A tu, u Bosni ih je bilo od vrha do dna”, riječi su Kapičića.Posebno je osudio sve pokušaje da se Bosna podijeli i nestane kao država. I ranije je više puta isticao da će Srbija uvijek imati apetite prema Bosni.”Ko želi da rastaka Bosnu, dabogada se on rastakao od glađi, žeđi, od bolesti, zime i svake druge rabote. Jer, to raditi je zločin kakav se samo može zamisliti, zločin prema jednom narodu koji je zajednički ginuo, zajednički se žrtvovao. Nije to razdvajanje u Bosni, već određivanje da se mrzi. Da se ljudi međusobno mrze. Lako se rastavljati i sastavljati, ali da se ne mrzimo. A oni se mrze na takav način jer se pravi takva propaganda. Razumijete, ne žele da se država pravi na realnim osnovama već na mržnji. Šta fali Bosni da zajedno živi? Bila je od Kralja Tvrtka naovamo, pa može i sada da živi”, ocijenio je Kapičić.

(Kliker.info-agencije)

1040 Posjeta 1 Posjeta danas