U POSJETI NAŠEM DŽEVADU HRNJIČEVIĆU

dzevahh

 

Ahmet H.Mahić,predsjednik Upravnog odbora i Kemal Mahić,predsjednik Osnivačke skupštine “Udruženja-udruge Ljubušaka” u Sarajevu posjetili su Dževada Hrnjičevića(1957) u Staračkom domu u Hrasnici(12.12.2013.)

Dževada smo zatekli u svojoj sobi upravo nakon ručka(a bila je kalja,koju Dževad ne begeniše).Posjeta je protekla u prijatnoj atmosferi.Dževad je bio raspoložen a autor ovih redova ga je poticao da što više priča o Ljubuškom,o svojim komšijama i doživljajima iz prošlosti.Starosna struktura klijenata doma ne odgovara Dževadu jer su većinom prisutne starije osobe.Upravo je na dan naše posjete jedna klijentica obilježavala svoj 103! rođendan.

Iako je Dževad donio nove karte za igranje iz Ljubuškog,još nije imao prilike “izigrati” neku kartašku igru sa drugim stanarima doma.

Misao kaže:”Ostavljajte za sobom male lične tragove”.Ahmet i Kemo su ostavili trag u Dževadovoj percepciji Ljubuškog i našeg komšiluka.Najbolja potvrda ovih riječi su Dževadove riječi na rastanku.Pružio je ruku Ahmetu i rekao:”Bog ti dao zdravlje”Potom je isto ponovio:stisak ruke i sa mnom i ponovio riječi:”Bog ti dao zdravlje”.Oni koji poznaju Dževada mogu  biti  pozitivno iznenađeni ovakvom njegovom reakcijom!

dzevad1

 

Lični tragovi ostavljaju trag!Ostavili su i u mom biću!

Priča kaže sljedeće:Moja majka(Nura) je 1966.godine imala perforaciju čira  na dvanaestercu(ulcus doudeni) uz obilno krvarenje.  Prebačena je u bolnicu  Mostar iz koje smo dobili obavijest da se hitno nađu davaoci krvi kako bi se sanirala perforacija.

Prvi koji se javio da mojoj(našoj) majci da krv je bio Salko Hrnjičević(Muško)-otac našeg Dževada i Teofik(Fiko)Mesihović!I svojom krvlju spasili našu majku!

dzevahh

 

Salko i Fiko su ostavili trag!

Ahmet i Kemo su današnjom i budućim posjetama ostavili trag!Ne zaboravljamo dobra djela!

U Dževadovoj sobi,na “natkasli” pored kreveta je bila uokvirena Zahina slika(Dževadove majke).Ovaj prizor me dirnuo u srce.

Tako je kada ode majka!

Svi koji žele obezbjediti sevab,kada posjete Sarajevo neka po mogućnosti posjete našeg Dževada,jer je željan razgovora!

Poželimo Dževadu dobro zdravlje i adaptaciju na nove prostore!

Kemal Mahić

dzevad2

dzevadh3

dzevad4

dzevad5

 

 

1377 Posjeta 1 Posjeta danas