Mladi rukometaši nastavljaju odbijati BiH zbog Srbije i Hrvatske

izvidjac

Mladi rukometaši David Mandić iz Ljubuškog i Neven Crnogaća iz Banje Luke odbili su pozive selektora kadetske reprezentacije BiH Jasmina Mrkonje da igraju u državnom dresu. Nažalost, njih dvojica slijedili su korake svojih prethodnika.

Mandić igra u Izviđaču iz Ljubuškog poziciji lijevog krila. Prije nego je dobio i prihvatio poziv selektora hrvatske kadetske reprezentacije Hrvoja Horvata, u nekoliko navrata je odbijao poziv selektora bh. kadetske reprezentacije Jasmina Mrkonje.

“Radi se o kvalitetnom igraču i ja sam zaista insistirao na njemu. Na državnom prvenstvu lično mi je obećao da će da igrati za BiH. Bio je pozvan u Konjic na okupljanje, spremao se da dođe i na dan polaska je odlučio da se ipak ne pojavi. Neko ga je savjetovao jer sam bio na telefonskoj vezi sa njegovim saigračem Matejom Hrstićem koji je kazao da su se spremali da dođu i da je David odjednom promijenio odluku”, kaže selektor Mrkonja.

Neven Crnogaća, rukometaš Borca
Osim njega, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine je odbio igrati i Neven Crnogaća, član banjalučkog Borca. Nakon što je odbio Mrkonjin poziv, otišao je na pripreme sa kadetskom reprezentacijom Srbije. Međutim, stvari se nisu odigrale onako kako je planirao. Nakon toga, vratila mu se želja i ljubav prema državnom dresu BiH te se želio priključiti bh. kadetskoj reprezentaciji. Ali, bilo je već kasno.

“Primili smo k znanju njegovu odluku i zaželjeli mu sve najbolje u Srbiji. Što se tiče igranja za reprezentaciju BiH, on je sebi zatvorio vrata kao što bi trebao biti slučaj kod svih igrača koji ne žele ili ovu reprezentaciju ne osjećaju kao svoju. Nemamo mehanizme da to spriječimo, ali nećemo biti mjesto utjehe nikome, pa ni njemu”, kazao je selektor Jasmin Mrkonja te dodao da mu je kolega iz Srbije kazao da bi uzeo nekoga iz BiH mora biti duplo bolji od domaćih srbijanskih mladih rukometaša.

Osim njega, još jedan rukometaš iz Siska se nije odazvao pozivu selektora Mrkonje.

“Htio sam ga probati u reprezentaciji, ali njegov otac je rekao da je još rano i mi dalje nismo inzistirali”, dodaje selektor. Mislim da tu veliku ulogu odigraju roditelji koji iz svojih nekih ambicija žele da im dijete odmah igra za neku reprezentaciju koja je po rejtingu jača i bolja od reprezentacije BiH. Mislim da su igrači još mladi da bi tako razmišljali i da su to odluke roditelja. To je pogrešno razmišljanje, ali mi na to ne možemo utjecati”, kazao je Jasmin Mrkonja.
(Klix.ba)

1131 Posjeta 1 Posjeta danas