GLOGINJE (CRATAEGUS OXYACANTH)

gloginje

 

Trnoviti glog raste na rubovima šuma,duž puteva i uz ograde.U Holandiji je ukrasno drvo.Cvjetići se beru prije potpunog otvaranja i izuzetno su ljekoviti,kao i listovi i plod.

Prvi zapisi o dejstvu cvjetova datiraju s početka XIV vijeka,a nekoliko vijekova kasnije istražen je njihov sastav i utvrđeno da blagotvorno djeluju na srce.Čajevi i ostali preparati od gloga su pravi izbor za kardiovaskularne tegobe,jer sadrže oligomjerne procijanide,flavonoide,tanine,holine i etarska ulja.

Plod ima opor i kiseli ukus,sazrijeva u poznu jesen,poslije branja se suši,a čaj ima umirujuće dejstvo.Preporučuje se i kod ateroskleroze,visokog pritiska,za jačanje srca.Cvijet gloga dokazano poboljšava koronarnu cirkulaciju i smanjuje rizik od pojave angine pektoris.

Obiluje vitaminom C,provitaminom A,limunskom i vitaminskom kiselinom,karotinom,šećerom,pektinom,kalcijem i fosforom.Ublažava dijareju i obilno menstrualno krvarenje.U Kini se glog koristi kod poremećaja varenja i nadimanja.

Kašika mješavine listova i cvjetova gloga prelije se sa 0,5 litra ključale vode,procijedi i zasladi medom.Ovako spravljen čaj pije se tokom dana,dvije do tri šoljice dnevno.

Sok od svježih plodova pije se kod srčanih slabosti,dijareje i lošeg varenja,a čaj se priprema od zdrobljenih sušenih plodova.Kašika se potopi u 0,5 litra hladne vode i ostavi da odstoji sedam do osam sati.Nakon toga se malo prokuha,procijedi,zasladi sa medom i pije dvije do tri šoljice dnevno.Pomaže kod hipertenzije i ateroskleroze.

Kapi se pripremaju od mješavine 20 g suhih cvjetova i listova,koja se prelije sa 200 mg 70$alkohola.Sadržaj se povremeno promiješa,a poslije tri nedjelje procijedi kroz gazu.Nakon toga se pije dva puta dnevno po 20 kapi,pomješanih sa malo vode.

Izvor:Novosti-Život plus 

5681 Posjeta 2 Posjeta danas