MUHAMED Z. HRENOVICA:POCITELJ – OZAREN LJEPOTOM I TRAJNOŠCU

pocitelj

Još nije niko pouzdano odgonetnuo tajnovito porijeklo,taj cudesni atavizam imena Pocitelj.
Sigurno je jedno-to je plemeniti gradic,altan cela,obasjan samim Ozarjem.
Predio radosti i besmrtnosti Ljepote.Tamo gdje i pogled neodoljivo odsanja svoj san i uozbilji svoju stvarnost.Pogled na Pocitelju otpocine.
Kao putnik nakon duga neizvjesna puta.I u svojoj osebujnoj historiji od Kralja Tvrtka,bedema i zaštite od turskih osvajaca do naših dana.
Pocitelj je odmorište.Predah na putu prema Jugu.Predah na putu prema Sjeveru.
Predah i lahak sanak i pocinak na raskršcu Istoka i Zapada.
Pocitelj je svestran.Sve je od njega istocno,zapadno,južno i sjeverno.
U samom središtu Razuma i Srca.Nisu mu mogli nauditi svi pokušaji zlodušnika i zlonamjernika.
Ni samozvanci u krojenju historije.Pocitelj je poput svojih kula.Kamen i stamen.Stasit i inatan.Postojan kao zemlja Bosna i Hercegovina.Jedna i jedina.Mnogi su to znali,vidjeli,živjeli i ocuvali.Slikari plemenitog oka i casnog dubokog sagledavanja.Ljepote i bitnih vrijednosti onog što danas zovemo covjekov život.
Samo voljeti Pocitelj malo je.
On se nosi duboko zbrinut i skrit od svekolikog zla,u tajnovitim i tamnovitim predjelima bica.Vjecno.Do konacnog.Do pocinka.Pocitelj predstavlja tvrdavu koja potjece iz srednje vijeka.
Nalazi se uz lijevu obalu rijeke Neretve kod Capljine.Utvrda je štitila ulaz u dolinu donje Neretve na putu iz Drijeva prema Bišcu.
Prvi put se Pocitelj navodi u povelji za vojvodu Stjepana Vukcica.
Ime Pocitelj ukazuje na arhaicno porijeklo.Etimologija imena Pocitelj nije riješena.Jedni smatraju da je ime Pocitelj izvedeno od glagola pocivati.Drugi da je ime kastelana toga grada dalo gradu ime Pocitelja.Cetvrti da se porijeklo imena Pocitelja treba tražiti u hungarizmu „citelj“,italijanski „cittadela“,kao izrazu za grad,utvrdu.Peti da se radi o glagolu citati,…Po svemu,cini se da ce pronalaženje rješenja za porijeklo imena Pocitelj i dalje zaokupljati interes javnosti i struke.

782 Posjeta 1 Posjeta danas