Stravicna prica zašticene svjedokinje na sudenju zlocincu Mladicu

silovanje

   “Svaku noc silovalo me njih 20”

U nastavku sudenja Ratku Mladicu, zašticena svjedokinja RM-70 opisala je višestruka silovanja, mucenje i ponižavanje kojima su u ljeto i jesen 1992. godine nju i druge zarobljene Bošnjakinje u više objekata u Foci podvrgavali srpski vojnici i policajci, prenosi BIRN.

U pisanoj izjavi, RM-70 je navela da su je srpske snage zarobile pocetkom jula 1992. i da su odmah ubile deset civila iz njenog sela. Žene su zatim odvojene od muškaraca i prebacene na gradilište elektricne centrale u Buk Bijeloj, gdje su podvrgnute seksualnom zlostavljanju.

Upitana za šta su srpski vojnici koristili objekat u Buk Bijeloj, svjedokinja je u sudnici odgovorila: “Za mucenje i silovanje žena, Muslimanki zarobljenih.”

RM-70 je u sažetku izjave opisala kako su, poslije nekog vremena, zarobljene Bošnjakinje bile prebacene u zgradu srednje škole u Foci, gdje su bile žrtve “svakodnevnog i nemilosrdnog silovanja, seksualnog i neseksualnog mucenja”.

Po optužnici protiv Ratka Mladica, nekadašnjeg komandanta VRS, Foca je jedna od sedam opština u kojima je progon Bošnjaka – koji je ukljucivao i seksualno nasilje – poprimio razmjere genocida.

Mladic je optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, genocid u Srebrenici, terorisanje gradana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Zamislite kako izgleda kad dušmanin siluje pred majkom kcerku, a vi to morate stojeci da gledate i ne možete da joj pomognete.

Zamislite kako izgleda kad dušmanin siluje pred majkom kcerku, a vi to morate stojeci da gledate i ne možete da joj pomognete.

Bošnjacke žene bile su držane kao seksualno roblje i u sportskom centru “Partizan”, kao i u “Karamanovoj kuci”, u kojoj su bile podvrgavane i grupnom silovanju, rekla je RM-70. Ona je posvjedocila da su žene petnaestak dana dobijale bolju hranu, poslije cega im je najavljeno da ce “doci televizija da snimi kako oni nas tu štite, kako oni nas cuvaju, kako su oni nas spasili”.

“Samo se pitam – od koga su nas spasili, ko je tu nas napao da su nas oni spasili? Da ja njemu kažem kako je on mene spasio, kako on mene cuva – svaku noc mene 20 njih siluje. Da ja njemu kažem kako on mene cuva, kako on mene štiti… To je bio njihov cilj… da ja kažem kako je on mene spasio… Od koga? Ubio mi je mater, ubio mi je brata…”, briznuvši u plac, rekla je RM-70.

U “Karamanovoj kuci”, po svjedocenju RM-70, srpski vojnici su seksualno napastvovali i dvanaestogodišnju djevojcicu.

Svjedokinja je rekla i da su u “Karamanovu kucu” krajem oktobra 1992. došla trojica vojnika.

“Postavili su nas osam u red. Pitali su nas kako se zovemo, sve smo rekle srpska imena. Pitao nas je – da vidimo kako smo naucile da se krstimo… Ja sam pošla cijelom rukom da se prekrstim, a on je skocio: ‘Hoceš da ti odsijecem ruku!? Ne krsti se cijelom rukom, nego sa tri prsta’… ‘Izvinite, nisam znala’”, ispricala je RM-70.

Na pitanje tužiteljke da li je ikada saznala šta je bio “razlog i cilj” seksualnog zlostavljanja Bošnjakinja u Foci, svjedokinja je odgovorila: “Da unište, da pobiju, da ucijene. Duhove da unište što više mogu, jer za ženu koja je silovana nema lijeka… Ja nikad se oprat’ ne mogu – nikad, ali borim se, borim se… Moj život je uništen, uništena je moja familija, pobili su mi najdraže što sam imala u životu… Ubili su mi moju srecu, ja sam bila sretna i presretna.”

Mladicev branilac Miodrag Stojanovic je unakrsno ispitivanje RM-70 zapoceo i završio izražavajuci svjedokinji žaljenje zbog svega što je preživjela. Svjedokinja je, na sugestiju branioca, potvrdila da su joj dvojica srpskih vojnika pomogla da napusti Focu i, preko Bilece, ode u tadašnji Titograd

“Jeste, zahvalna sam im do groba”, kazala je ona, naglasivši da “danas ne bi bila ovdje” da nije bilo i “dobrih ljudi”. arod treba da zna da je sam i prepušten sam sebi, kao što je bio u proljece 1992. godine.

958 Posjeta 1 Posjeta danas