”Proslava 9. januara je dokaza da rat ovdje nije gotov, samo BiH je trajna kategorija”

Mapa BiH i Genocidna tvorevina Republika srpska

Proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske predstavlja poruku da rat ovdje još nije gotov, kaže u izjavi za Anadolu Agency (AA) akademik Muhamed Filipović, komentirajući održavanje niza događaja kojim se obilježava 22. godina kako je 1992. godine Skupština …

… srpskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH) usvojila Deklaraciju o proglašenju tzv. “Srpske Republike BiH” na čelu sa Radovanom Karadžićem, najavljujući težnje za razbijanjem Republike BiH, koje će kasnije završiti užasnim zločinima nad građanima BiH i genocidom nad Bošnjacima.

Još ranije, 24. novembra 1991. godine, osnovana je ”Skupština srpskog naroda u BiH”. Naziv tzv. “Srpska Republika BiH” u Republika Srpska zvanično je promijenjen 12. augusta 1992. godine. Zato, kako ističe čelnik Instituta za istraživanje genocida iz Kanade prof. Emir Ramić, 9. januar predstavlja početak implementacije agresije na Republiku BiH i sprovođenja genocida nad Bošnjacima.

”Tada je počelo stvaranje genocidne tvorevine na tlu države Bosne i Hercegovine”, rekao je on.

Inače, današnjoj proslavi Dana RS, kako je najavljeno, prisustvovat će premijer Srbije Ivica Dačić, dok će liturgiju u banjalučkom Sabornom hramu povodom Dana RS i krsne slave RS, Svetog arhiđakona Stefana, predvoditi patrijarh srpski Irinej.

Akademik Filipović tvrdi kako smisao izjava predsjednika RS Milorada Dodika da je nezavisnost RS politički cilj po svojoj sadržini predstavlja antiustavno djelovanje.

”To podliježe krivičnom djelovanju. A po svom značenju i onome što se nama time poručuje, to je da rat za tzv. srpsku Bosnu nije završen i da je RS samo jedna faza, odnosno mostobran za ostvarenje druge faze, a to je stvaranje ‘srpske Bosne’ i uključenje Bosne u Srbiju, uz ustupak Hrvatima, koji im je Karadžić dao obećavajući im ‘sedam njihovih općina’. U taj se kontekst uklapa izjava patrijarha Irineja da je njegova posjeta Banjoj Luci potvrda državnosti RS. Sve su to znaci da napredak Srbije u ekonomiji i približavanju Srbije EU ohrabruje ne evropske, već provelikosrpske snage”, izjavio je akademik Filipović za AA.

Prema riječima Ramića, sve relevantne naučno-istraživačke institucije u svijetu prihvataju historijski utvrđene činjenice da su temelji entiteta Republika Srpska: agresija, genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločin.

Predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod” Senadin Lavić podvlači da je slavljenje 9. januara kao Dana RS vrhunska perverzija i jedan anticivilizacijski akt.

”S druge strane, 9. januar treba razumjeti kao dan kad je donesena odluka da otpočne proces destrukcije države BiH. Malo kasnije, 12. maja 1992. godine, Ratko Mladić je jasno rekao da to znači sprovođenje genocida nad Bošnjacima i nesrpskim stanovništvom. Dakle, 9. januar je antibosanski dan, koji znači nepriznavanje BiH i Bošnjaka kao naroda”, kazao je Lavić.

– Entiteti imaju vijek trajanja

Komentirajući poruke premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića uoči 9. januara o neophodnosti njegovanja bliskih odnosa RS i Srbije, kao i da ”svaki Srbin u Beogradu zna šta mu znači Banja Luka, baš kao što i svaki Srbin u Banjoj Luci zna šta mu znači Beograd”, Lavić je kazao:

“Oni koji ozbiljno prate političke tokove u našim društvenim zajednicama zadnjih 20-tak godina, jasno vide da Srbija ne odstupa od velikosrpske ideologije i projekata. To se pokazuje u izjavama crkvenih velikodostojnika i političara iz Srbije koji i dalje, uprkos nekoj pomirljivoj retorici, RS doživljaju kao državu i pričaju priče da je to trajna kategorija. Jedina trajna kategorija jeste međunarodno priznata BiH, a entiteti na njenom teritoriju su prolazne forme koje imaju svoj vijek trajanja.”

Akademik Filipović tvrdi da svaka analiza koja razdvaja Daytonski sporazum od onog što se dešava u RS nije tačna.

“Dayton je to omogućio. Ono što je ključno, Daytonski sporazum je dao privilegije Srbiji i Hrvatskoj koje su vodile agresiju na BiH i čije su snage činile zločine i genocid, te imaju specijalna prava u odnosu na BiH i ponašaju se u skladu s tim. Uspostavljaju specijalne odnose sa dijelovima Bosne i time stimuliraju konačnu podjelu Bosne. Dayton ne može biti osnova nikakve normalne države BiH. To je iluzija”, stav je Filipovića.

Čelnik Koordinacije nevladinih organizacija “Prvi mart” Emir Suljagić rekao je za AA kako je uvjeren da “RS neće dočekati svoju treću deceniju”, te da joj je, po njemu, vrijeme odbrojano.

“Kad bi same želje Milorada Dodika i Beograda bile dovoljne, BiH danas ne bi ni postojala. Želja Dodika je da je RS bude politički stabilna, kao i Ivice Dačića. Želja Aleksandra Vučića je da RS bude duga vijeka. Ona neće biti duga vijeka. Ne može se živjeti sa takvom količinom nepravde koji utjelovljuje RS i oni će to vidjeti vrlo brzo”, govori Suljagić.

– Pljuska EU i SAD-u

Prema njegovim riječima, 9. januar simbolizira nagradu i legitimiziranje zločina protiv čovječnosti i masovnih zločina počinjenih na tlu Evrope prvi put poslije Holokausta.

“Činjenica da postoji politička cjelina koja je u stanju slaviti masovne zločine počinjene na fašističkoj i čak rasističkoj političkoj platformi, jer oni nisu ubijali Bošnjake muslimane, već, kako su sami govorili, Turke…, to je najveći šamar  vrijednostima Evropske unije (EU) i SAD-a, najveći šamar univerzalnim vrijednostima na kojim ističemo da počiva svijet. Očito nije tako. Očito postoje dijelovi svijeta u kojima sila jeste jedini garant prava. RS nikad neće biti priznata u okviru BiH, nema interni legitimitet, jer najmanje 30 posto tog entiteta misli da ne treba da postoji. Vrijeme će pokazati da ona neće dočekati treću deceniju”, ocijenio je Suljagić.

– RS je kao hijena

Članica svjetske Asocijacije istraživača i profesora genocida i ugledna sveučilišna profesorica sociologije dr. Janja Beč-Neumann izjavila je u razgovoru za AA kako obilježavanje 9. januara kao Dana RS predstavlja nastavak politike poricanja genocida i zločina.

”Ta proslava meni znači jedan oblik poricanja. Liči mi, ako bih to vizuelno iskazala, na jednu hijenu koja se hrani mrtvima, a ne živima, koja se ceri, a niz lice joj cure krvave sline! Meni to tako izgleda. Mislim da je to nečasno, apsolutno, mislim da je neistinito i da vrijeđa, ne samo žrtve i porodice žrtava, već i sve one ljude, prije svega u Vojvodini, koji su bili protiv rata i sukoba”, izjavila je Beč-Neumann za AA.

– Kako je stvarana RS

Da stavovi intelektualaca iz BiH i regiona kako RS u osnovi imaju osnova, potvrđuje činjenica da su osnivači Republike Srpske, ljudi koji su činili njeno političko i vojno rukovodstvo, osuđeni za najteže ratne zločine nad Bošnjacima i Hrvatima ili im se još sudi pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Uprkos tome, svi poslijeratni lideri RS izjavljivali su kako su ponosni na naslijeđe koje su im ostavili “najveći srpski sinovi i kćeri”, kako su oslovljavali Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Momčila Krajišnika, Biljanu Plavšić i ostale utemeljitelje RS-a.

Nakon prijevremenog puštanja na slobodu na Pale se 30. avgusta 2013. vratio prvi predsjednik Skupštine Republike Srpske i haški osuđenik za ratne zločine Momčilo Krajišnik koji je u martu 2009. godine bio osuđen na 20 godina zatvora. Krajišnik je pušten poslije izdržane dvije trećine kazne, a u RS mu je priređen svečani doček. Na Krajišnikovu inicijativu, na Palama je 24. oktobra 2013. godine održan skup oko stotinu učesnika prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, članova Vlade i Predsjedništva, potvrđujući da su ideje kojima su vođeni itekako žive.

Također, protiv dva ključna čovjeka RS-a, predsjednika Radovana Karadžića i komandanta Vojske RS Ratka Mladića podignute su optužnice na genocid i druge najteže zločine, a nakon višegodišnjeg skrivanja uhapšeni su i trenutno im se sudi u Hagu.

Za zločine je osuđena i Biljana Plavšić, koja je početkom ‘90-tih godina napustila univerzitetsku karijeru i ušla u politiku kao jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS). Haški Tribunal je 7. aprila 2000. godine Biljanu Plavšić, zajedno sa Momčilom Krajišnikom i Radovanom Karadžićem, optužio za “stvaranje nemogućih uslova za život, progone i taktiku terora da bi podsticali nesrbe da napuste područja pod kontrolom Srba, deportaciju onih koji se opiru da odu i likvidaciju ostalih”. Plavšić je 16. decembra 2002. sklopila nagodbu sa Tribunalom i priznala tačku za zločine protiv čovječnosti za krivicu za progon muslimana i Hrvata u 37 općina u BiH i izrazila kajanje u zamjenu za odbacivanje sedam ostalih tačaka optužnice, uključujući i dvije za genocid, te osuđena na 11 godina zatvora, a na slobodu je puštena nakon što je izdržala dvije trećine kazne.

– Smrt Nikole Koljevića

Drugi potpredsjednik Republike Srpske tokom rata bio je i jedan od osnivača SDS-a Nikola Koljević. U aprilu 1992. godine napustio je Predsjedništvo RBiH i za vrijeme agresije na BiH bio potpredsjednik RS. Nakon rata obavljao je dužnost prorektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a život je okončao 16. januara 1997 godine na Palama gdje je izvršio samoubistvo. Također, dovodio se u vezu sa ratnim zločinima i vjerovatno bi bio procesuiran da si nije oduzeo život.

Među jednim od osnivača SDS-a i poslanika prvog saziva Narodne skupštine RS je Radoslav Brđanin kome je Haški tribunal izrekao kaznu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u trajanju od 30 godina.

Većina od 77 poslanika prve skupštine bosanskih Srba već godinama nije politički aktivna i otišli su u ropotarnicu historije, prenosi AA. Ono po čemu će biti upamćeni jeste da su svojim rukama izglasali odluke koje su i rezultirale spaljenom zemljom, koncentracionim logorima, desetinama hiljada ubijenih, stotinama hiljada prognanih i na koncu genocidom počinjenim u Srebrenici.

(Vijesti.ba/AA)

1430 Posjeta 1 Posjeta danas