Svečano otvorena zgrada Karađozbegove medrese

karadzoz

U prisustvu brojnih vjernika, visokih uzvanica i vakifa (zadužbinara) danas je u Mostaru svečano otvorena nova zgrada Karađoz-begove medrese, koja će uskoro primiti 270 učenika u 11 moderno obnovljenih učionica, a čiju izgradnju je dijelom pomogla Agencija …

… za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA), javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Objekt su svečano otvorili visoki dužnosnici na čelu sa zamjenikom premijera Republike Turske Emrulahom Išlerom i reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem. Išler je kazao kako je ovo veoma važna ustanova koja će dati nove Karađoz-begove, te prenio selame i pozdrave premijera Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana.  Kazao je i da se u imenu Mostara sadržano ime mosta kao simbola, rekavši da je ”to dio života, način života, arhitektura i život oko njega”.

”Most je poseban simbol. Ne spaja samo dvije obale već i ljude, kulture, razmišljanje… Most je jedna živa stvar. U ovom posljednjem ratu vandali su na primitivan način srušili taj most. A kada je njegovo kamenje padalo, onda je rijeka, pocrvenjela. Ovo mjesto, grad, rijeka Neretva jesu mjesto gdje se dešava suživot.

Ovaj grad, kao i druge gradove u svijetu, osnovao je isti način razmišljanja, a to je princip vakufa i vakifa. Ugledni vakifi koji nisu htjeli sebi graditi raj na zemlji, razmišljali su o budućem svijetu, a drugima učinili korist i dali ljepotu. Na ovaj način je razmišljao i Karađoz-beg i izgradio puno na sve četiri strane Mostara”, kazao je zamjenik premijera Republike Turske, dodavši kako ”jedno takvo razmišljanje i nama vodilja u današnjem vremenu”.

On je rekao da se danas u Mostaru otvara ustanova koja ima tradiciju veću od mnogih evropskih univerziteta, te dodao ”da i danas živi duh vakifa”.

”Nalazimo se u jednom zdanju koje će, uvjeren sam, obrazovati ljude na koje će prenositi ne samo znanje već i duh te ga ugrađivati u fragmente za budućnost. Učenici ove medrese i sličnih ustanova su budućnost. Oni će natopljivati ovu zemlju kao Neretva, Bosna, Drina… i biti njena budućnost”, rekao je Emrulah Išler, podsjećajući da je TIKA u BiH realizirala 130 projekata.

On je poručio da smo ”mi vaša braća i da ćemo biti uvijek uz vas”.

”Bit ćemo sa vama u dobru i u zlu, kad se budete radovali i tugovali, uvijek ćemo biti s vama. Turci su uvijek voljeli Bosance i Hercegovce, Bosanci i Hercegovci imaju posebno mjesto u srcu svakog Turčina. Želimo da u svakoj zemlji vlada mir i prosperitet”, poručio je on, vjerujući da će Karađoz-begova medresa odgajati nove učenjake i poznate ljude.

Nadalje, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH)  Husein ef. Kavazović kazao je da su sve naše medrese i biblioteke povezane neraskidivom vrpcom, te da su ih ”osnovali naši preci Osmanlije”. Tada su se, dodao je, punile rafe s knjigama u Mostaru i u drugim mjestima.

”Naravno, sjećamo se svih koji su ostavili traga u našem identitetu, veliki broj očeva i majki su čuvali naš identitet, svoj trud i napor ulagali da Bošnjaci očuvaju duhovni identitet i nacionalno biće. Uz sve poteškoće, bosanski čovjek je odolijevao svim izazovima koji su bili pred njim. Svega ovog ne bi bilo da nije bilo šehida koji su dali život da možemo svjedočiti svoju vjeru, kulturu i tradiciju. Šehidi Mostara su temelj BiH! Svi dugujemo ovom gradu, dugujemo kroz povijest, kako daleku, tako i bližu. Mostarcima nije lakho, ali Mostar ima svoje ljude, medresu, univerzitet… Ima svoj  most. Mostar ima cijelu BiH, na koncu”, naglasio je.

Zahvalio je ”braći iz Turske”, naglasivši da smo mi ”potomci Osmanlija, i Turci i Bošnjaci”, te da su ”nas Osmanlije obogatile svojom kulturom i tradicijom i zato smo im zahvalni”.

”Mi volimo ovu zemlju, živimo u ovoj zemlji, ona je naš toprak. Ne postoji ništa na svijetu za što bi je mogli zamijeniti. Od nas je ne mogu uzeti! Želimo kazati našim prijateljima: ”Ovo što vidite u Mostaru i BiH je ustvari ono što jesu Bošnjaci, ono što danas jesu i što su bili”. Pomažete nam da zaliječimo svije rane, ali želimo kazati da se i ranjeni znamo boriti. Volimo Tursku. Turska nam puno znači”, naglasio je poglavar IZBiH, dodavši kako je TIKA ”puno učinila i zadužila Bošnjake i naučila nas da vodimo računa o onom što su naši pradjedovi ostavili u amenet”.

– Dove učimo u sebi, podrška Erdoganu je javna

Podsjetio je da ovih dana neki od Turaka traže od Bošnjaka da uče dove za Tursku.

”Želimo poručiti da mi naše dove učimo u sebi. Ali, naša je srce sa Turskom i naša je podrška premijeru i Erdoganu i Vladi Turske je javna. Ja se nadam da će, kao i do sada, narod Turske prepoznat istinu i na ove objede znati odgovorit”, kazao je on.

Na kraju, poručio je da ”nema naroda koji više voli mir od nas Bošnjaka”, te izrazio očekivanja da će svršenici Kaređoz-begove medrese ”prenositi baklju islama ma gdje bili”.

Generalni direktor TIKA-e Serdar Čam podsjetio je da je TIKA u BiH realizirala 130 projekata, te da priprema 45 novih projekata u 2014. godini. Poručio je Mostarcima da čuvaju ostavštinu Karađoz-bega. Dodao je da je na rukovodstvu Turske veliki teret i da ”oni rade teško kako bi nama bilo bolje”.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan rekao je da ”moramo biti svjesni značajna medrese”. Kazao je da ”imamo veliku tradiciju”, te da moramo pokazati da smo ”ozbiljna i osviještena zajednica koja treba da bude svjesna svojih vrijednosti”. Posebne selame i riječi podrške uputio je premijeru Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Seid ef. Eminović, direktor Karađoz-begove medrese kazao je da je ovo veliki dan za medresu, Bošnjake i muslimane Hercegovine. On je kazao da je TIKA dala temelj podizanju zgrade medrese. Zahvalio se reisu Kavazoviću i ranijem reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću na svemu što su uradili za mostarsku medresu.

Mostarac Mehmed-beg Karađoz bio je izvodač gradnje Starog mosta. Iza njega ostala centralna mostarska Karađoz-begova džamija i brojne drugi vakufi. Živio je i djelovao u vrijeme sutlana Sulejmana Veličanstvenog.

Turski dopremijer je danas posjetio Konjic, Jablanicu, Stari most u Mostaru i tekiju u Blagaju.

(AA)

770 Posjeta 1 Posjeta danas