TOP 10 najzdravijih namirnica na svijetu

 

Borovnica

 

 

U današnje vrijeme modifikovane hrane i namirnica koje su pune otrova,gotovo je nemoguće hraniti se tdravo ukoliko nemate poprilično dubok džep.Ipak,postoji rješenje.Nisu vam potrebne stotine i stotine maraka kako biste sačuvali svoje zdravlje.Dovoljno je da znate male,ali veoma značajan spisak namirnica koje imaju izuzetno blagotvorno dejstvo na organizam.Potrudite se da ih što češće imate na svom nedjeljnom meniju kako biste bili zdravi i jaki.

 

SOČIVICA

Sočivica se ubraaja u grupu zrnatih mahunarki.Ne sadrži zasićene masnoće,kao ni štetni holesterol,a izvanredan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana.Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih hidrata.

 

GLJIVE

U pitanju je ukusna mesnata namirnica koja može da bude izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso.Gljive regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

JEČAM

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola vrlo je korisna za regulisanje varenja.

ORASI

Nevjerovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

INTEGRALNA TJESTENINA

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge.Cijele žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i varenje.

PUTER OD KIKIRIKIJA ILI BADEMA

Ove proteinom bogate namirnice sadrže monoonezasićene masne kiseline koje su vrlo dobre za srce.Posebna pogodnost je što maslac možete sami da napravite kod kuće.

KVINOJA

Kvinoja nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu.Bogata je bjelančevinama,aminokiselinama,vlaknima,fosforom,magnezijem i gvožđem,pa samim tim pruža tijelu veliku energiju.

OBRANO MLIJEKO

Obrano mlijeko sadrži devet esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcij,B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju kao i D vitamin koji je borac protiv raka.

BOROVNICA

Ovo super voće bogato je vlaknima,izvrstan je antioksidant i izuzetno je korisno za jačanje krvnih sudova.Borovnice su i bogat izvor vitamina C,bioflavonida,folne kiseline,kalija,kalcija i gvožđa.

BUNGUR

Bungur je napola skuhana,osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem,fosforom,cinkom,manganom,selenom,magnezijem,kalijem i vitaminom B.Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, pomaže i kod zatvora,devertikuloze debelog crijeva,srčanih bolesti i raka.

Izvor:Zdravo-živo!

 

1581 Posjeta 1 Posjeta danas