I danas bez sjednice Doma naroda PSBiH: Prebivalište šteti i Hrvatima

halid genjac01

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac, nakon telefonskog razgovora sa svim delegatima tog kluba, pisanim putem je jučer obavijestio Kolegij da nastavku današnje sjednice Doma naroda PSBiH iz zdravstvenih razloga neće moći prisustvovati tri člana: Sulejman Tihić i Nermina Kapetanović (SDA) i Hasan Bećirović (SDP), te iz tog razloga zatražio njeno odgađanje.

Ranije je bilo najavljeno kako će na nastavak sjednice doći i drugi SDP-ov delegat, kako bi se osigurao minimalni kvorum od tri člana svakog od konstitutivnih naroda u skladu sa člankom 61. Poslovnika, ali kako doznaje Oslobođenje, Bećirović je zbog komplikacija u terapiji, u srijedu hospitaliziran.

– U ovakvim slučajevima, kada postoji zvanična potvrda da sjednica neće biti održana zbog nedostatka kvoruma, ona se automatski odgađa. Nema povratne informacije od predsjedavajućeg niti Kolegija da to namjeravaju učiniti, kazao nam je Genjac.

Pisma udruga

Izaslanik u Klubu hrvatskog naroda Stjepan Krešić (HSP) potvrdio nam je jučer kako svakako na sjednici ima namjeru glasati protiv hitnog postupka razmatranja, ali i izmjena i dopuna Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH za koji se i veže kriza u radu Doma naroda (SDA ranije najavila da će na sve načine spriječiti njegovo usvajanje; op. a).

– Dobio sam veliki broj dopisa udruga u kojima se izražava bojazan da će predložena rješenja biti štetna za ljude koji su u statusu povratnika ili imaju namjeru to postati. Još prije par mjeseci o tomu su me informirali i iz Udruge Hrvata povratnika u bosansku Posavinu Feniks, a sada sam dobio i na desetine mailova ostalih udruga i pojedinaca. U potpunosti razumijem te ljude i njihove strahove i stoga je previše razloga zašto trebam biti protiv predloženih izmjena i dopuna zakonskih rješenja. Ni važeće odredbe nisu suviše korektne i uvoditi nova, još lošija rješenja, bilo bi pogubno, konstatirao je Krešić.

Iako se očekivalo, jučer nije održan ni zajednički Kolegij oba doma PSBiH, a prema tvrdnjama Genjca koji mijenja Tihića u tom tijelu, sjednica nije planirana ni za danas – pred sjednicu Predstavničkog doma, koji na dnevnom redu ima prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

Zajednički Kolegij bi, prema zaključku Predstavničkog doma, od 23. januara do današnje sjednice trebao predložiti usaglašena imena kandidata za
članove Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

– Očekivao sam sjednicu, ali ona nije održana, niti ima njene najave. Po zaključku sa posljednje sjednice Predstavničkog doma da se sve stranke očituju o tome, mi smo tražili stavove unutar Kluba bošnjačkog naroda. S obzirom na to da je komisija sastavljena od predstavnika stranaka: četiri mjesta pripadaju poziciji, a dva opoziciji, prijedlog većine u Klubu, odnosno delegata iz SDA je da to budem ja. No, u Klubu smo rekli da svi oni koji žele ili imaju drugačiji prijedlog dostave ga zajedničkom Kolegiju koji će ga razmatrati, naveo je Genjac.

Politička odluka

No, bez obzira na to i kada se okonča proces utvrđivanja prijedloga za Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa, kako doznaje Oslobođenje, kada on stigne na potvrdu imenovanja u Dom naroda, moguće je da delegati iz SDA odbiju učešće u njenom radu. Doznajemo da će SDA u narednom periodu donijeti političku odluku o svom odnosu prema Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa, te da bi odbijanje sudjelovanja moglo uslijediti uz obrazloženje da namjeravaju podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, kojim je predviđeno njeno uspostavljanje.

697 Posjeta 1 Posjeta danas