”Zašto su palili institucije, zašto nisu zapalili njihove vile”

palezmostar

U Mostaru se nakon dramatične večeri zbrajaju štete, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA). U Mostaru su jučer zapaljene zgrade Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), Gradske uprave i Gradske vijećnice u Mostaru, zgrade Središnjice …

… Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BIH) i prostorije Kantonalnog odbora (KO) Stranke demokratske akcije (SDA) u Mostaru, te svlačionice NK ”Redarstvenik”, potvrđeno je AA u MUP-u HNK.

Također u jednom stanu u zgradi pored Vlade HNK zbog požara su popucale vodovodne instalacije, te je stan potpuno uništen, a jedna osoba se u posljednjem trenutku uspjela izvući.

Na mjestu događaja su policijske ekipe koje obavljaju uviđaj.

U prostorijama SDA u Mostaru izgorjelo je šest prostorija, a šteta se procjenjuje na 200.000 KM (102.000 Eura). U Gradskoj vijećnici Mostar potpuno je izgorjela jedna prostorija, devastirane su sale za sastanke, dio informatičke opreme, a stradale su biste mostarskih slika Mehmeda Sefića i Karla Afana Deriver. Šteta se procjenjuje i preko 150.000 KM (77 hiljada Eura). U Skupštini HNK je uništeno šest prostorija i šteta je ogromna.

Najviše je stradala Gradska uprava Mostar. Donji sprat zgrade je potpuno izgorio. Ispred zgrade polupana su tri automobila. Velika šteta nastala je i u Skupštini HNK i procjenjuje se na 100 hiljada KM (51.000 Eura). Tamo je zapaljen jedan automobil, a više ih je popupano.

Ispred zgrade Središnjice HDZ-a uništen je jedan automobil, a zgrada je oštećena.

Mostarci smatraju da je bunt demonstranata opravdan i da treba kazniti ovakvu vlast, ali ne opravdavaju nasilje i vandalizam.

”Zašto nisu zapalili njihove vile, zašto su zapalili institucije”, kazao je novinaru AA jedan Mostarac.

Mnogi građani uputili su se do zgarišta kako bi samo vidjeli razmjere štete.

Službenici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) sinoć su uhapsili ukupno 38 osoba od kojih je u pritvoru zadržano njih pet, izjavio je za AA glasnogovornik MUP-a HNK Srećko Bošnjak. To su, kako je rekao Bošjak, osobe koje su bile najekstremnije u ispoljavanju nasilja tokom kojih su ugroženi bili ljudski životi i imovina.

”To nije konačan broj. Pregledavaju se snimci i traga se i za drugim osobama koje su učestvovale u nasilju”, rekao je Bošnjak.

On je potvrdio kako je u Policijsku upravu (PU) Mostar priveden i predsjednik Unije neovisnih sindikata (UNS) FBiH Josip Milić. Nakon saslušanja Milić je pušten na slobodu.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović rekao je dopisniku AA kako su protesti legitimni, ali nasilje nije, te da se treba utvrditi ko stoji iza svega.

”Predstoji nam vraćanje u normalan život”, rekao je Pavlović.

Prema nepotvrđenim informacijama, u Mostaru bi se u 14 sati trebali održati novi protesti.

(Anadolija)

606 Posjeta 1 Posjeta danas