Ruši li Federaciju bosanski Berlusconi?

fahrudin-radoncic-2808

Dok u federalnoj policiji tvrde da još uvijek nemaju dokaza o tome tko stoji iza maloljetnih huligana koji su devastirali četiri zgrade kantonalnih vlada, a u ponedjeljak krenuli i na federalnu vladu, od relevantnih bosanskohercegovačkih političkih faktora može se čuti kako iza cijele operacije rušilačkog pohoda navodno stoji primarno ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. No, o tomu govore pod uvjetom anonimnosti, dok policija ne odradi svoj dio posla.

– Ima previše indicija da je Radončić glavni i odgovorni za događanje gladnog naroda. U više navrata pokušao je uvesti svoj Savez za bolju budućnost u federalnu vladu, no, kako mu to nije pošlo za rukom, krenuo je nasilnim metodama mijenjati vlast. U toj operaciji, očito je, ima još stranačkih lidera, no oni se ne bi usudili ući u takav rušilački pohod bez glavnog dirigenta Radončića, koji je odavno poznat po siledžijstvu – kaže nam visokopozicionirani izvor iz federalne vlasti.

‘Smjestio’ Budimiru
Podsjećaju nas i na činjenicu kako je Radončić poslao pripadnike SIPA-e s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva BiH kako bi uhitili predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, a opet sve uz pomoć svojih tužitelja, koji su ga smjestili u zatvor bez ijednog dokaza samo da bi Radončićev SBB mogao sudjelovati u federalnoj vladi.

No, osim motivacije za ulazak u federalnu vladu, o kojoj govore bh. dužnosnici, očito je po metama huliganskih napada da se ruši i ustavnopravni poredak, odnosno Federacija BiH s deset kantona, koja je uspostavljena Washingtonskim sporazumom u travnju 1994. godine.

Je li cilj toga rušilačkog pohoda stvaranje unitarnog entiteta, po uzoru na Republiku Srpsku, ili pak otvaranje pregovora o novom ustroju većeg bh. entiteta, nakon devastacije kantonalnih sjedišta ostaje nam vidjeti.

No, kada se ministar sigurnosti jedne zemlje dovodi u izravnu vezu s nasiljem u toj istoj zemlji, a o tomu šuškaju i njegovi kolege stranački lideri, pa je k tomu još i favorit američke administracije, onda to traži portretiranje lika i djela Fahrudina Radončića, čiji rad inače pratimo posljednjih dvadeset godina.

– Ako Fahrudin Radončić postane ministar sigurnosti, ono će se pretvoriti u ministarstvo nesigurnosti – upozoravao je svojedobno bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, inače do tada dugogodišnji bliski Radončićev prijatelj.

Svi koji su godinama pratili medije u Radončićevu vlasništvu i imali uvid u njegove zakulisne igre mogli su se utemeljeno složiti s tom Izetbegovićevom dijagnozom. Neviđen medijski reket koji je preko stranica “Dnevnog avaza” Radončić provodio više od desetljeća prema svima koji mu stanu na put do zadanog cilja, zasigurno nije nikada zabilježen u povijesti novinarstva.

Inače, ovaj Bošnjak iz crnogorskog dijela Sandžaka, odakle je radio kao novinar za zagrebački “Danas”, stigao je u Sarajevo 1992. godine kao izbjeglica s vrećicom u ruci. Danas je među najbogatijim Bošnjacima u BiH, a možda i najbogatiji, s medijskim carstvom, hotelom, građevinskom tvrtkom, privatnim avionom, blindiranim automobilom, kućnim bazenom…

Naime, nakon dolaska u glavni grad BiH novinarsko iskustvo otvorilo mu je put u press-ured Glavnog štaba Armije BiH, na čijem čelu je bio također Sandžaklija Sefer Halilović. Koncem rata, “dokazan kao pravi patriota”, izabran je kako bi pokrenuo “prve prave bošnjake novine” – “Dnevni avaz”, a za što je novac izdvojila Stranka demokratske akcije.

Radončić i “Dnevni avaz” su kod Alije Izetbegovića, pa slijedom toga i u svim ostalim strukturama SDA, imali povlašten tretman i, naravno, pravo na sve ekskluzivne informacije. “Avaz” je s ekskluzivnim informacijama iz državnog vrha postao najtiražnije dnevne novine. Radončićeva moć i kapital munjevito su rasli pa se “novinar” odlučio otrgnuti kontroli najjače stranke u Bošnjaka.

Zahvaljujući vlasništvu nad moćnim medijem od 2000. godine Radončić je funkcionirao kao paravlast sve do 2010. godine, kada je osnovao svoju stranku Savez za bolju budućnost. Tko bi se usudio ne ispuniti mu želju – tipa na čelo Elektroprivrede BiH postaviti njegova izabranika, a koji opet treba provesti njegov dogovor o prodaji viškova električne energije – prošao bi kroz prave “medijske sprave za medijsko mučenje”.

– Mi smo najmoćniji u ovoj državi, tko neće kako mi hoćemo, uništit ćemo ga – kazao nam je svojedobno urednik u Radončićevu “Avazu” na našu primjedbu da neutemeljeno reketare konkretne političke faktore.

Iznajmljuje avion
Inače, samozvani bosanski Berlusconi (valjda zbog medijskog i poslovnog carstva), kako bi postao ministar sigurnosti, odnosno da bi formalno riješio sukob interesa, prije stupanja na funkciju formalno se rastao od svoje supruge Azre na koju je prenio vlasništvo nad medijskim carstvom. Ali i privatnim avionom, koji iznajmljuju za prijevoz državnih dužnosnika ili pak stranačkih lidera na hitne sastanke po Europi.

Tako je njegova “bivša” supruga Azra postala najbogatija frizerka u BiH, a moguće i na planetu. Da je samo formalno prenio vlasništvo nad medijskim carstvom na svoju suprugu, očito je iz njegova svakodnevnog produkcijskog sadržaja, no diplomati koji Radončiću daju podršku prave se da to ne vide.

No, diplomirani nastavnik likovnog odgoja ne maže oči uspješno samo novopridošlim diplomatima, nego i brojnim Bošnjacima koje je, da apsurd bude veći, temeljito denuncirao po svojim medijima.

Takvo uspješno sklapanje prijateljstava s dojučerašnjim neprijateljima, i obrnuto, teško da još negdje tako uspješno funkcionira. Inače, aktualni ministar sigurnosti najžešći je verbalni zagovornik borbe protiv kriminala i korupcije. Osim što najavljuje uhićenja i tvrdi da lopovi više neće moći mirno spavati, zaboravlja da se građani kojima upućuje poruku istodobno pitaju kako je on uspio steći takvo enormno bogatstvo.

No, većina poznatih Bosanaca neće se usuditi javno reći ni riječ protiv Radončića jer znaju kako ih očekuje artiljerija iz njegova medijskog carstva.

zdravka soldić arar

704 Posjeta 1 Posjeta danas