Potraga za naftom u Jadranu izazvala buru u hrvatskoj javnosti

nafta

Sindikalci smatraju da bi cilj istraživanja britanskog broda u Jadranu mogla biti zarada strane tvrtke umjesto Ine, objavila je Al Jazeera Balkans.

Brodovi britanske kompanije Spectrum već četiri mjeseca istražuju hrvatsko podmorje. Ono što otkriju, uz dozvolu države, moći će prodati stranim ulagačima, jer je hrvatska Vlada odlučila stranim investitorima, zainteresiranima za eksploataciju nafte i plina, od 2015. godine dati u koncesiju Jadransko podmorje. No, sve je više pitanja gdje je tu zarada Hrvatske.

Britanski brod “Northern Experience”, u vlasništvu tvrtke Spectrum, snimljen je u Sjevernom Jadranu. Zadatak je seizmološki istražiti hrvatsko podmorje, kako bi se u 2015. godini podijelile prve koncesije za eksploataciju plina i nafte.

Za sindikate nepotreban posao, koji je Ina već napravila. I kroz godine istraživanja u njega utrošila više desetaka milijuna, ako ne i milijardi eura.

‘Mjerenja – predstava za naivne’

“Mogu reći da je dobar dio tih podataka kvalitetniji od podataka Spectruma, kvalitetni jednako ili ništa lošiji od Spectrumovih”, tvrdi Božo Mikuš, predsjednik Sindikata naftnog gospodarstva.

Pitaju se zašto onda država daje dozvolu Spectrumu da radi isto što je Ina radila godinama i te iste podatke prodaje stranim kompanijama, umjesto da na njima zaradi domaća tvrtka.

“Nije isključena ni mogućnost da je država podatke koje joj je predala Ina ustupila Spectrumu i da su mjerenja zapravo bila predstava za naivne”, kaže Mikuš.

Isto se pita i saborska zastupnica Mirela Holy.

“Oni su već objavili svojevrsnu licitaciju i navodno postoji interes naftnih kompanija. Dakle, ako će oni prodavati te podatke, zaradit će na njima prilično dobro”, kaže Holy.

Upravo je ugovor o Spectrumovom istraživanju Jadrana, kaže, upitan od početka, javlja reporterka Al Jazeere Ana Mlinarić.

Ministar: Sve zakonito

Dozvolu je dalo Ministarstvo obrazovanja, kao znanstveno-istraživački projekt. A za njega nije proveden javni natječaj.

“Druge ‘multiclient’ tvrtke nisu baš bile sretne s tim što je Vlada bez javnog natječaja potpisala ugovor sa Spectrumom i ja pretpostavljam da su oni prijavili Europskoj komisiji ovaj slučaj. I koliko mi je poznato, EK istražuje slučaj”, kaže Holy.

Iz Ministarstva gospodarstva kažu da je Spectrum angažiran kako bi se popunile Inine snimke, jer su one Inine stare i do 30 godina. Ali da će se koristiti kao baza podataka koju će svi zainteresirani prije početka eksploatacije morati kupiti.

“Sve što radimo po pitanju toga je zakonito i u interesu Hrvatske i njenih građana. Oni koji kažu suprotno – lažu”, poručio je hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Po Zakonu je i to, kažu, da za ovaj posao nije trebalo raspisati javni natječaj, jer Hrvatska Spectrumu za istraživanje neće platiti ni centa. Zaraditi, ipak, treba, a tko će u cijeloj priči profitirati tek će se vidjeti. 

808 Posjeta 2 Posjeta danas