Sutra promocija knjige “Iskušenja opstanka – Izetbegovićevih deset godina 1990.-2000.”

alija

SARAJEVO – U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu sutra će biti promovirana knjiga ”Iskušenja opstanka – Izetbegovićevih deset godina 1990-2000.” autora doc. dr. Admira Mulaosmanovića.

Radi se o proširenom doktoratu koji je Mulaosmanović branio na Sveučilištu u Zagrebu, pod mentorstvom prof.dr. Ive Banca i predstavlja prvo naučno djelo o političkom životu rahmetli Alije Izetbegovića od osnivanja SDA do njegovog povlačenja iz Predsjedništva BiH.
 
– Knjiga će biti promovirana u Sarajevu na dan nezavisnosti što me čini sretnim i predstavlja Aliju Izetbegovića kao državnika, koji je obilježio kraj 20.stoljeća, period u kojem je vođen proces protiv njega, period u kojem je bio na čelu BiH- kazao je u izjavi za Agenciju Fena prof. Mulaosmanović.
 
Želja autora je pokazati svu težinu političke situacije u BiH, bivšoj Jugoslaviji BiH, tokom i nakon rata, i cilj je da se osjeti pozicija Alije Izetbegovića u svim tim političkim procesima koji su sudbonosni bili kako za Bosnu i Hercegovinu tako i za Bošnjake.
 
– Nedvosmisleno je da je to bila pozicija nemoći i reagiranja na već dogovorene koncepte, što u susjedstvu, što na većem nivou, u okviru međunarodne zajednice, kada je u pitanju sudbina Bosne i Hercegovine i Bošnjaka – kazao je Mulaosmanović.
 
Ističe da knjiga na određeni način pokušava da pokaže da se kroz BiH doista prelomila jedna civilizacijsko-kulturološka silnica, „koja je, čini mi se i dalje na tom fonu, da različitosti mogu teško da budu spojene u okviru jednog političkog entiteta“ kaže Mulaosmanović te da je to najznačajnije što se iz knjige može iščitati.
 
Naglašava da se radi o zanimljivom liberalnom islamskom misliocu, Aliji Izetbegoviću, koji je intelektualno, svoje istomišljenike tražio u Evropi i svijetu.
 
Promotori su osim autora, prof. dr. Adnan Jahić, Mustafa Spahić a moderator je Mufid Memija.
 
Promocija će biti održana u 15.30 sati, a organizatori su “Dobra knjiga i “Muzej Alija Izetbegović”

(FENA)

617 Posjeta 1 Posjeta danas