Smajlović: Očekujemo da će više od 100 osoba biti ukopano 11. jula u Potočarima

potocari

SARAJEVO – Više od stotinu identificiranih osoba bit će ukopano tokom kolektivne dženaze u mezarju u Potočarima 11. jula ove godine, potvrdio je za Anadolu Agency direktor Memorijalnog centra Potočari – Srebrenica Mersed Smajlović.

Naime, ove godine, 11. jula, navršit će se 19 godina od genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici.

“Tačan broj osoba koje će biti ukopane 11. jula ove godine bit će poznat deset ili 15 dana pred dženazu. Taj broj se svaki dan povećava”, kazao je Smajlović.

Prema informacijama kojima trenutno raspolažu u Memorijalnom centru, koje im je proslijedio sudski patolog Rifat Kešetović, šef Katedre za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Tuzli i rukovodilac forenzičkog objekta “Podrinje identifikacijski projekt” (PIP) u Tuzli, do sada su identifikovani posmrtni ostaci više od 100 osoba.

“Kešetović se nada da će do kolektivnog ukopa planiranog za 11. juli biti identifikovano između 100 do 200 osoba”, pojasnio je Smajlović.

Pripreme za ovogodišnju dženazu žrtava genocida u Srebrenici su već počele.

“Ove godine broj osoba koje će biti ukopane je znatno manji zbog nedostatka uzoraka. Ima grobnica koje još nisu otvorene, a za koje se smatra da bi bile kompatibilne sa uzorcima koje trenutno imamo”, pojasnio je on.

U okviru priprema za dženazu i ukop koji će biti održani 11. jula, sutra će u Memorijalnom centru u Potočarima biti održana i prva sjednica Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

Kako je kazao Smajlović, na sjednici će biti izabrani predsjednik Organizacionog odbora, potpredsjednici, a nakon toga će početi i konkretnije aktivnosti na organizovanju obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici.

(Vijesti.ba/AA)

720 Posjeta 1 Posjeta danas