Dankinje snimile film o strahotama kroz koje su prošle silovane bh. žene

silov

Poznate režiserke iz Danske Annette Mari Olsen i Katia Forbert Petersen snimile su dokumentarni film o silovanim bosanskohercegovačkim ženama tokom rata 1992-1995. Dokumentarac “Silovanje kao ratno oružje” radile su 20 godina tokom kojih su nailazile na razne prepreke, ali su ih uspjele savladati.

Olsen i Petersen odlučile su snimiti ovaj film kada su prije 22 godine snimale grupu djevojaka i žena iz BiH koje su bile na izbjegličkom brodu u luci u Kopenhagenu. Strahote koje su tada čule urezale su im se u sjećanje i podstaklo ih da urade dokumentarac u kojem će se čuti glas zlostavljanih djevojaka i žena, ali i koji će biti vid njihove borbe protiv takvih zločina.

“Slušali smo njihov razgovor jer razumijemo jezik i shvatili da zapravo govore o strahotama silovanja kojima su bile izložene. Silovanja su izvršili srpski vojnici u stanovima i kućama, od kojih su napravili prave bordele, gdje su držali zarobljene djevojčice od 12 godina starosti, kao i mnogobrojne djevojke i žene u različitim starosnim dobima”, rekle su Olsen i Petersen o motivima snimanja na dan premijere filma koji je prikazan na danskom DR2 kanalu prošlog mjeseca.

Katia Forbert Petersen i Annette Mari Olsen

Film govori o silovanim djevojčicama, djevojkama i ženama. U dokumentarcu se prikazuju ratni snimci bh. gradova, te udruženje “Žene ženama” koje radi sa žrtvama silovanja 20 godina kasnije.

“Djevojčice od 12 do 14 godina su silovane. Od koncentracionih logora napravili su bordele. Između 25.000 i 40.000 žena žrtve su masovnog silovanja tokom balkanskog rata 1992-1995. dvadeset godina nakon tih zločina samo je nekolicina ovakvih zločina istražena i procesuirana. Na hiljade zločinaca su još na slobodi i žrtve ih susreću svakodnevno. Cilj je bio poniziti ih. Silovanje je ovim ženama ostavilo tešku, tamnu sjenu na njihove živote prekrivenim tabuima. Pravda je zakazala i izdala ih sve do Haškog tribunala”, navodi se u traileru filma.

U filmu se pojavljuju žene koje su svjedočile u Hagu, koje uplakane pričaju o svojoj teškoj sudbini. među njima je i Bakira Hasečić, predsjednica udruženja “Žene ženama”.

“Saradnja s njima je trajala četiri godine. Htjele su da prikažu kako se žrtve bore, kako reaguje na hapšenje zločinaca, kako se nose kada se u sudnici sretnu s njima, kako su žrtve prekinule šutnje i odlučile se boriti, pomagati jedna drugoj, okupljati se, svjedočiti i boriti za istinu. U ovom filmu vidi se i trenutak kada nam prvi put dolazi nova članica, koja je žrtva silovanja, otvara svoju dušu i priča o onome što je preživjela. Žao mi je što takav film nije snimljen u BiH, ali hvala im što su smogle snage da snime našu istinu i da vidi cijeli svijet kako se mi danas borimo s ovim što smo preživjele. To je naša stvarnost kojom živimo, liježemo i budimo se”, rekla je Hasečić za Klix.ba.

Olsen i Peterson ovim dokumentarcem koji će biti prikazan i u drugim državama dale su doprinos u širenju bolne istine o bh. ratnim strahotama, i sistematskom i planskom ponižavanju i uništavanju prevashodno Bošnjakinja. Film traje 61 minutu što simbolizira 61 kaznu izrečenu za silovanja počinjena u BiH.
(Klix.ba)

980 Posjeta 1 Posjeta danas