Prvi dan ramazana i pocetak posta je u subotu, 28. juna ove godine, saopceno je iz Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

novaram

Navodi se da je ramazan deveti mjesec muslimanskog kalendara kojeg muslimani provode u obaveznom postu. Punoljetni i zdravi muslimani i muslimanke poste ramazan od zore do zalaska sunca, nastojeci steci Božije zadovoljstvo i moralno procišcenje.

Dan pobjede na Bedru (Lejletu-l-bedr) koji se obilježava u nedjelju, 13. jula, predstavlja sjecanje na 17. dan ramazana 624. godine kada se na obroncima brda Bedr, blizu grada Medine, dogodila prva bitka u povijesti islama i predstavlja jednu od najvecih pobjeda muslimana.

Islamska zajednica u BiH 17. ramazan obilježava kao Dan povratnickih džemata.

Lejletu-l-kadr, Noc Kadr koja pada u srijedu, 23. jula, je noc pocetka objavljivanja Kur'ana i zato je ova “noc bolja od hiljadu mjeseci”.

Takoder se smatra da se u njoj pišu ljudske sudbine, a muslimani u njoj mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju.

Ramazanski bajram je u ponedjeljak, 28. jula i to je jedan od dva velika muslimanska odabrana blagdana. Bajram oznacava vjernicku radost zbog posta ramazana, iskazane pokornosti Bogu i duhovnom rastu u mjesecu posta.

Ramazanski bajram traje tri dana. Dan šehida – drugi dan Bajrama je u utorak, 29. jula, dok je odlukom Rijaseta IZ drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida.

Na Dan šehida se obidu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouci hatma za šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu, saopceno je iz Ureda za odnose s javnošcu IZ u BiH.

(FENA)

774 Posjeta 1 Posjeta danas