Spomenik papi Ivanu Pavlu II postavljen ispred sarajevske Katedrale

papinspomm

Spomenik papi Ivanu Pavlu II, koji je prije tri dana proglašen svecem u Vatikanu i tokom svog života čak dva posjetio Bosnu i Hercegovinu, postavljen je jutros na trgu ispred Katedrale “Srca Isusova”, javlja Anadolija.

Spomenik je stigao u Sarajevo i od jutros je postavljen ispred sarajevske Katedrale, a u 13 sati bit će svečano otkriven. Ceremoniji će prisustvovati najviši zvaničnici države na čelu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Ceremoniji otkrivanja spomenika papi Ivanu Pavlu II prethodit će misa u Katedrali “Srca Isusova” u 12 sati, a potom će krenuti procesija iz katedrale uz muziku Puhačkog orkestra Hrvatskog kulturno-umjestničkog društva Seljačka zbora iz Trebižata kod Čapljine.

Inače, spomenik papi Ivanu Pavlu II djelo je hrvatskog umjetnika porijeklom iz Sarajeva Hrvoja Uremovića. Visok je oko tri metra, a napravljen je od materijala siluminija i srebrene je boje.

Inicijativu za podizanje spomenika papi Ivanu Pavlu II pokrenuli su HKD “Napredak” i Vrhbosanska nadbiskupija 2007. godine.

Papa Ivan Pavao II pohodio je Sarajevo 1997, a potom Banju Luku 2003. godine.

769 Posjeta 1 Posjeta danas