IGK: Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva

opsadasar

Srpski agresorsko-genocidni plan da likvidira prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića, osvoji Sarajevo i izvrši, davno projektovanu podjelu Bosne i Hercegovine, definitivno je srušen na današnji dan prije 22 godine – 2. maja 1992. godine, saopćeno je danas iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade (IGK) na čelu sa prof. Emiru Ramićem.

 

Sarajevo i BiH su, poručeno je, tada odbranjeni zahvaljujući sarajevskim herojima i herojskom bosanskohercegovačkom narodu koji se odupro agresiji i genocidu, najvećim zločinima poslije Holokausta u Europi.

“Ali ta ideja podjele BiH koja je uzrok srpskohrvatskog udruženog zločinačkog, agresivno, genocidnog poduhvata i pohoda na BiH i njene narode i danas je prisutna kroz negiranje genocida dokazanog na internacionalnim i nacionalnim sudovima, pokušaj revizije historije kroz pravni terorizam Srbije i Hrvatske, te kroz degradiranje osnovnih ljudskih prava i sloboda povratnika”, saopćeno je iz IGK.

Institut za istraživanje genocida Kanada obnavlja sjećanja i iskazuje osjećanja “dubokog poštovanja prema žrtvama opsade Sarajeva, posebno sarajevskoj djeci”.

“Opsada Sarajeva je sumorni trenutak čovječanstva, ali i simbol otpora agresiji i genocidu sa jasnom porukom zločincima – Bošnjaci se ne daju pomesti, BiH ne može nestati. Staviti i držati grad u opsadi, onemogućiti mu normalno snabdijevanje hranom, vodom, energentima, lijekovima i danonoćno granatama, snajperima i drugim oruđima i oružjima, te zabranjenim sredstvima i metodama ratovanja, ubijati i ranjavati nezaštićene, izgladnjele i iznemogle civile, predstavlja potpuno očigledan i jasan dokaz srpske agresorsko – genocidne namjere, koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija davno osudila usvajanjem Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodnopravnih dokumenata”, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida iz Kanade

988 Posjeta 1 Posjeta danas