Umjesto Begove džamije nek Vučić posjeti spomenik ubijenoj djeci Sarajeva!

mirnes

Politički analitičar, kolumnista Al Jazeere i Huffington Posta, Mirnes Kovač, prokomentirao je za Bportal.ba posjetu premijera Srbije Aleksandra Vučića Sarajevu, kao i promjenu retorike zvaničnog Beograda.

-Nedavno sam iznio svoj stav o ovoj novoj isuviše, rekao bih, slatkorječivoj retorici Srbije u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Ponoviću: stalno nam se ponavljaju fraze kako će Srbija poštovati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao da je to neki ustupak!? To je međunarodna obaveza i od tog se ne mogu praviti poeni. Što se tiče nove Vlade Srbije lično imam rezerve. Primamljivo zvuče najavljeni stavovi. Ali, mi smo se naslušali takve retorike. Od Srbije se sada očekuju konkretna djela. A Srbija očigledno traži izlaznu situaciju i tu se vidi da Dodik na neki način ostaje izolovan da igra ulogu ruskog vazala. To je na neki način dobro, ali, ne smije se zaboraviti da je i onomad gospodin Dodik dočekivan sa istim ushićenjem. Sada i EU i Amerika vide šta su od tadašnjeg svog favorita dobile, kaže Kovač.

Komentirajući činjenicu da je do dan prije posjete Sarajevu na zvaničnoj web stranici Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) kao jedan od ciljeva bilo navedeno formiranje zajedničke države na teritoriji Srbije i bh. entiteta Republika Srpska, te da je taj dio Programa izbrisan nakon tekstova na Bportalu i drugim medijima, Kovač kaže da je to „dobar znak“.

-Međutim, ono što je mnogo važnije za budućnost ovog regiona jeste da on i njegovi u SNS-u samu tu ideju izbrišu iz glave. Konkretno, trebamo djela, a ne riječi, ističe Kovač.

Dodaje da će se tek po djelima moći suditi da li je Vučić zaista doživio katarzu, kako to već sada neki bh. političari nesuvislo i pomalo naivno izjavljuju.

-Katarza se ne dešava u riječima, već u djelima. Zato, evo, pozivam, slatkorječivog gospodina Vučića da, umjesto najavljene posjete Begovoj džamiji, obiđe i pokloni se pred spomenikom ubijenoj djeci Sarajeva. Jer, jedan dječiji život je vrijedniji od Begove džamije! Nužno je da tako hrabre retoričke izjave poprati ljudskim činom, jer ta djeca su ubijana upravo na načelima izbrisanih paragrafa iz pomenute programske deklaracije! Tek tada bi se Vučićeve izjave mogle uzimati ozbiljno i s poštovanjem. Tek tada ćemo moći govoriti o “nužnoj relaksaciji” odnosa, zaključuje Mirnes Kovač u izjavi za Bportal.ba.

934 Posjeta 1 Posjeta danas