ABECEDA ZDRAVOG DORUČKA(II)

dorucak

 

M—Magnezij ne prozvodimo u organizmu,pa je bitno da dnevno unesemo 330-380 mg ovog minerala;100 grama badema ima 300 mg magnezija,brazilski oraščići sadrže 225,susam 200,kikiriki 183,orasi 130,a integralni hljeb 85 mg.

N—najvažniji obrok je doručak,ali ne bilo kakav,već dobro izbalansiran,koji sadrže mliječne proizvode(izvor proteina i kalcija),integralni hljeb ili pecivo(izvor složenih ugljenih hidrata),kao i voće(izvor vlakana,minerala,vitamina).

Nj—Njiva na kojoj se proizvodi organska hrana i ne koriste štetna đubriva,svjetski je trend,a ekološki poljoprivredni proizvodi sve su traženiji.Organska proizvodnja je zdravija od konvencionalne jer se ne tretira pesticidima i kemikalijama.

O—Ovsene pahuljice s mlijekom,jogurtom,sjeckanim voćem i sjemenkama lana i bundeve,zdrav su doručak zbog dijetetskih vlakana koja formiraju gel koji apsorbuje masti,toksine,dio šećera iz hrane i sve to izbacuje iz organizma.

P—Proteini su osnovni gradivni element u našem tijelu,pa su jaja odličan izbor za doručak.Dokazano je da visokoproteinski doručak smanjuje rizik od prejedanja u toku dana.Ako strahujete od holesterola,konzumirajte bjelanca,bez žumanaca.

R—Roditelji daju primjer svojoj djeci,pa je zdrav porodični doručak i jutarnje okupljanje za trpezom put u dobre navike.Ako preko nedjelje nemate vremena,organizujte se preko vikenda i doručkujte zajedno bar jedan dan u nedjelji.

S—Sendvič,da bi bio zdrav,ne bi trebalo da sadrži majonetu,vrhnje,punomasni margarin,ali napravljen od integralnog hljeba sa sjemenkama,poprskan maslinovim uljem,sa kriškom mladog sira,jajetom i mnogo sezonske salate odličan je doručak.

Š—Šumsko voće je melem za zdravlje.Maline,kupine,ribizle,borovnice,šipak,drenjak,trnina,pravi su rezervoar vitamina,minerala i folne kiseline.Zobena kaša s šumskim voćem je fantastičan doručak,a biljni čaj od šumskog voća super piće.

T—Tost,hrskav i topao,s premazom od maslinova ulja,paradajza i tunjevine,jedna je od bezbroj varijanti zdrave jutarnje trpeze.Tostiran integralni hljeb se preporučuje jer se tako aktivnost kvasca smanjuje ili poništava,što olakšava mršavljenje.

U—Ukusan doručak sprema se brzo,po svačijoj želji:keks od riže premazan kikiriki puterom,voće preliveno jogurtom i sjemenkama bundeve,pita od integralnog brašna,isjeckane suhe kajsije s bademom u kiselom mlijeku,voćni šejk s cimetom.

V—Voda je jako važna za zdravlje i sačinjava 50-70% našeg tijela.Voda za piće pomaže da se održava zdrava ravnoteža,pa popijte čašu vode prije doručka i ako niste žedni,zbog dobrog varenja i da preduprijete dehidrataciju organizma.

Z—Zobene pahuljice su izvor složenih ugljenih hidrata koji osigurava dugotrajnu energiju,imaju dva puta više proteina od smeđe riže,najbolji opseg esencijalnih aminokiselina od svih žitarica,plus E i B vitamine,kao i minerale.

Ž—Živjeti zdravo nije teško ako doručak pojedete najkasnije sat poslije buđenja i to kao kombinaciju proteina(za koncentraciju),ugljenih hidrata(za energiju) i dobrih masti(za spuštanje lošeg holesterola),te biljnih vlakana(za bolje varenje).

774 Posjeta 1 Posjeta danas