POST KROZ NARODE I RELIGIJE

post

RIMOKATOLICI:Post i/ili ne konzumiranje mesa(negdje i jaja,mlijeka i mliječnih proizvoda)prakticira se tokom korizme,40-dnevnog razdoblja koje predhodi Uskrsu,zadnji petak u Adventu,čistu Srijedu i Veliki Petak.Hrana i piće(izuzev vode) trebali bi izbjegavati sat vremena prije mise.

PRAVOSLACI:Hrana i piće izbjegavaju se prije mise.Meso i svi životinjski proizvodi(mlijeko,jaja,maslac i sir)zabranjeni su za vrijeme posta,riba se izbjegava,no školjke su dozvoljene.Neki izrazito odani pravoslavci izbjegavaju i maslinovo ulje tokom posta.

PROTESTANTI:Najvažnije svetkovine u protestanskoj vjeri su Božić i Uskrs.Post se rijetko prakticira.

JUDAIZAM:U jednoj se godini šest dana posti.Tada je zabranjeno i jesti i piti.Post može započeti od zalaska sunca proteklog dana ili u zoru,no uvijek traje do zalaska sunca.Za Jevreje post je više od pukog ostavljanja jela i pića:u vrijeme posta nije dozvoljeno raditi,imati seksualne odnose,kupati se,kao i upotreba pomade i kožnih cipela.Preporučuje se da ljudi na dan posta daju milostinju,naročito da podijele hranu koja je potrebna za večeru.

ISLAM:Ramazanski post podrazumijeva odricanje od jela i pića te pušenja i spolnih onosa tokom mjeseca ramazana od izlaska o zalaska sunca.

HINDUIZAM:Post u hinduizmu je uskraćivanje fizičkih potreba tijela radi postizanja duhovne koristi.Prema hinuističkom vjerovanju više od 18 dana u godini su svetkovine i tada se prakticira post.Osim tih dana posti se za rođendane,vjenčanja i karmine.Post može biti potpun,odnosno potpuno ustezanje od hrane i pića,zatim konzumiranje “pročišćene” hrane usvajajući u potpunosti vegetarijansku prehranu ili sustezanje od određenih namirnica.

BUDIZAM:Budistički svećenici u potpunosti poste u danima punog i mladog Mjeseca te izbjegavaju krutu hranu u poslijepodnevnim satima.

Izvor:AURA

1956 Posjeta 1 Posjeta danas