Pakao se spustio na Pojas Gaze: Izraelci u napadu koriste i otrovni gas, desetine ubijenih

Gaza rakete2

 

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je početak kopnene ofanzive u Pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa. Prema prvim izvještajima, desetine osoba stradao je u izraelskom kopnenom napadu koji je počeo sinoć.

Kako javljaju novinari stranih medijskih kuća koji su u Pojasu Gaze, Izraelci u napadu na Palestince koriste i otrovni gas.

Prema Gazi ide ukupno 60.000 izraelskih vojnika. Kako javljaju novinari iz Pojasa Gaze, prekinute su sve komunikacije sa UN-ovim izvjestiteljima.

“Premijer i ministar odbrane naredili su izraelskim snagama da noćas počnu kopnenu operaciju da bi udarili na tunele koji vode iz Gaze u Izrael”, navodi se u saopštenju iz kabineta premijera.

“Nakon deset dana napada…i odbijanja Hamasa da smiri situaciju, vojska je pokrenula kopnenu operaciju na području Pojasa Gaze”, saopćila je vojska, prenosi Al Jazeera Balkans.

Izraelske odbrambene snage (IDF) pozvale su 18.000 rezervista da učestvuju u operaciji. 

Pješadija, oklopne, artiljerijske, inženjerijske i obavještajne jedince ulaze u razne dijelove Gaze i sarađuju jedna s drugom, kao i sa zračnim sngama, navode izraleski mediji, prenosi Tanjug. One operišu u sjevernom, centralnom i južnom dijelu pojasa Gaze, gdje je Hamas iskopao mrežu tunela.

“Operacija je dostigla kopnenu fazu. Veliki broj snaga počeo je fokusiran napor da uništi tunele u Gazi,” rekao je vojni portparol Moti Almoz. On je dodao da je to nova faza, ali da se nastavljaju i udari iz zraka na Hamas i Islamski džihad kojima je ofanziva počela 8. jula. 

Reuters prenosi kako svjedoci javljaju o teškom granatiranju sa kopna i sa brodova na granično područje Pojasa Gaze. Struja je isključena u velikom dijelu Pojasa, mada nije jasan razlog.

Izraelska vojska prethodno je večeras upozorila stanovnike pojasa Gaze da napuste svoje domove i sklone se iz manje naseljenih područja te palestinske teritorije u veće gradove.

Izraelska vojska stacionirala je u subotu tenkove duž granice sa Pojasom Gaze, time nagovještavajući mogućnost kopnene invazije.

I danas su cijeli dan trajali vazdušni napadi izraelske vojske na Gazu, a poginulo je i troje palestinske djece.

Kopnena ofanziva u Pojasu Gaze ima za cilj palestinske borce “u cijeloj teritoriji pod kontrolom Hamasa”, saopćila je vojska.

“Mi sada nastavljamo s kopnenim snagama udar na terorističku infrastrukturu, infrastrukturu Hamasa, u više područja diljem Pojasa Gaze”, kazao je glasnogovornik vojske general-pukovnik Peter Lerner novinarima.

Izraelska vojska je večeras upozorila stanovnike Pojasa Gaze da napuste svoje domove i sklone se iz manje naseljenih područja te palestinske teritorije u veće gradove.

Blizu 100.000 letaka s takvom porukom bačeno je nad Pojasom i stotine hiljada stanovnika širom Gaze je primilo telefonske poruke s instrukcijama da napuste sela, prenijeli su izraelski mediji.

Međutim, večerašnja nastojanja da se upozore Palestinci najveća su do sada, navodi izraelski list Jerusalem post u online izdanju, navodi agencija Tanjug.

Klix.ba

Gaza rakete

744 Posjeta 1 Posjeta danas