Holanđanin koji je čuvao jevrejsko dijete od nacista vratio medalju Izraelu

indeksiraj

Holanđanin koji je od Izraela dobio priznanje zbog skrivanja jednog jevrejskog djeteta tokom Drugog svjetskog rata vratio je medalju nakon što je šestero njegovih rođaka ubijeno u izraelskom, zračnom udaru na Gazu, javio je “BBC”.

Henk Zanoli (91) pisao je izraelskoj ambasadi u Hagu i javio im da on više ne može držati tu čast.

On je naveo da je jedan izraelski avion “F-16″ u nedavnoj ofanzivi uništio dom njegove rodbine u Gazi, pobivši sve koji su bili unutra.

Izraelska ambasada odbila je komentarisati postupke Zanolija.

Uvreda

Zanoliju i njegovopj majci dodijeljeno je priznanje “Pravedni među nacijama” od strane Izraela 2011. godine, za pomoć u sklanjanju jednog jevrejskog djeteta od nacista u njihovom porodičnom domu od 1943. do 1945. godine.

Priznanje se dodjeljuje ne-jevrejima koji su rizikovali živote kako bi zaštitili i spasili Jevreje tokom Holokausta.

Međutim, Zanoli je u pismu, koje je objavio izraelski list “Haaretz”, naveo da bi “držanje priznanja koje mi je dodijelila država Izreal pod ovim okolnostima bilo uvreda… onima u mojoj porodici, četiri generacije kasnije, koji su izgubili ne manje od šest rođaka u Gazi”.

“Pra-praunuci moje majke izgubili su nenu, troje daidža, dainicu i rodicu od ruku izraelske vojske”, napisao je on, misleći na zračni udar izraelske vojske od 20. jula.

Njegova pra-nećaka je holandski diplomata koja je udata za Palestinca ekonomistu Ismaila Ziadaha, koji je rođen u izbjegličkom kampu u centralnoj Gazi.

Ziadahova majka, troje braće, nevjesta i devetogodišnji nećak su svi ubijeni nakon što je njihovu porodičnu kuću pogodio izraelski avion.

Zanoli, penzionisani advokat, oštro je kritikovao izraelsku ofanzivu pod nazivom “Operacija Zaštitna ivica”, upozoravajući da takve akcije mogu voditi ka mogućim osudama za “ratne zločine i zločine protiv humanosti”.

Izrael je pravdao ofanzivu u Gazi, ustvrdivši da su izraelske snage učinile mnogo kao niko prije da sačuvaju Palestince od stradanja, šaljući upozorenja SMS-porukama, telefonom i bacanjem letaka.

Zanoli je i sam preživio porodičnu tragediju nakon što je izgubio oca u nacističkom koncentracionom logoru, te zeta koji je ubijen zbog učešća u holandskom pokretu otpora u Drugom svjetskom ratu.

“Uz ovakvu pozadinu dešavanja, posebno je šokantno i tragično da danas, četiri generacije kasnije, naša familija se suočava sa ubistvom naše rodbine u Gazi. Ubistvo koje je počinila država Izrael”, napisao je on u pismu adresiranom izraelskom ambasadoru Haimu Davonu.

Zanoli je, kako se izvještava, bio preslab da vrati medalju lično, nego je umjesto toga poslao priznanje izraelskoj ambasadi u Holandiji.

(Agencije)

594 Posjeta 2 Posjeta danas