IN MEMORIAM: FUADA(AVDE)KONJHODŽIĆ r.KADRAGIĆ(1944-2014)

fuada

Koliko jučer,ljetos,pili smo kafu u Ljubuškom,u kući r.Munire Konjhodžić.

Nikad ne znaš s kim piješ posljednju kafu,a da ti ništa “ne govori” da će to biti posljednja kafa s tom osobom.Tako se,nažalost,desilo sa našom Futkom,kćerkom Avde “Bosne” i Najle,sestre r.Fude i naše Đirke,majke i nane…

Futku vežemo sa Ljubuškim,sa Vodicom,gdje smo odrastali skupa i pohađali ljubuške škole(Osmogodišnju školu i Gimnaziju).

I sada mi je pred očima slika Futke u crnoj kecelji u kojoj je pohađala ljubuške škole zajedno sa raspjevanom mladošću koja je dolazila sa Gožulja i Vodice.

Tu je i slika đuguma,ibrika i kanti za vodu sa kojima je dolazila Futka na vodu.Obično je to bilo na Vodici,a ponekad na “točkovima”Gožuljskih izvora.Oko vode i krčaga bi se okupile mlade djevojke i čekale “red za vodu”(Gilda,Behra,Futka…).

Naredne slike me vezuju za Futku onda kada sam postao student i stanovao pod jednim krovom kuće Muniba i Umije Konjhodžić r.Mahić.Futka se udala za njihovog sina Mehmeda.Tako smo se družili narednih godina.

Postali smo “Sarajlije” a u dubini duše bili smo “Ljubušaci”Svakodnevno smo “listali knjige spomenara” i žudili za Vodicom,Gožuljom,Ljubuškim.Bili smo jedno drugom “ispovjedaonica” i nikada nismo podijelili “ružnu riječ”.Tih 4-5 godina podijelili smo kao brat i sestra.

Naš zajednički nazivnik je bio-Ljubuški.

Tada je Futka bila kao “najljepša pjesma”.

U narednim godinama Futku su potresale tragedije:prerani gubitak brata Fude i bratića Ede,gubitak roditelja,rat…To je ostavilo traga na njenom zdravlju i onda je došao ovaj iznenadni kraj.

Futka je bila časna,pouzdana i odana.

Jedna Sokratova misao kaže:”Ako je smrt preseljenje odavde na neko drugo mjesto,i ako je istina da se tamo nalaze svi koji su umrli…kakve li ogromne sreće!I nema je veće!

Futka napušta svoje najbliže:Mehmeda,Samira,Sabrinu i unuke a pridružuje se Avdi,Najli,Fudi,Edi…I tako se to vrti u krug!

Uvjeren sam u “ne može ljubav da nestane”

Ljubav prema Futki je u njedrima njenih rođenih i svih drugih Ljubušaka koji su je voljeli i poštovali.

Izražavamo saučešće Mehmedu,Samiru,Sabrini,Đirki,unukama i ostalim ožalošćenim.

1152 Posjeta 1 Posjeta danas