Dijaspora iz Danske pomaže Željeznom Polju: Sa gotovim novcem čekamo općinske procedure

ZepcepoplavemalaGrupa građana iz Danske 14. septembra boravila je u Žepču. U toj općini održan je sastanak predstavnika udruženja Željezno Polje – Opstanak i Most-Bro iz Danske, saznajemo od predsjednika drugog udruženja Faruka Jakića.

Dijaspora u Danskoj, koja broji oko 20.000 ljudi, uspjela je sakupiti 670.000 danskih kruna ili oko 170.000 maraka. Došli smo kako bismo pomogli stanovništvu koje je u majskim poplavama i klizištima ostalo bez domova, kazao nam je Jakić.

Po pet hiljada KM

Sastanak je upriličen kako bi se, prema njegovim riječima, izabralo trideset najugroženijih porodica. Islamska zajednica Bošnjaka Danske sa svojom humanitarnom organizacijom Most-Bro i bosanskim radiom Osense bila je nosilac akcije prikupljanja novca za ugrožene građane. Na sastanku u Danskoj dogovoreno je da se pomoć distribuira onim porodicama koje su ostale bez kuća i da se ona ogleda u građevinskom materijalu. Odlučeno je da se najugroženijim porodicama dodijeli građevinski materijal u vrijednosti od po pet hiljada maraka.

Na sastanku s predstavnicima udruženja iz Željeznog Polja Muhamedom Sinanovićem i Hidajetom Purakom dogovoreno je da će u narednim danima biti dostavljen spisak najugroženijih porodica.

– Pošto još mnoge porodice nisu dobile nove placeve za gradnju kuća, dogovoreno je kako koja od njih bude od općinskih struktura dobijala zemljište na novoj lokaciji, automatski će uzimati materijal i počinjati gradnju. Materijal će vozači građevinskog stovarišta dovoziti na placeve porodica. Po obećanjima iz Općine, dodjela lokacija treba uslijediti naredne sedmice. Međutim, sve se to odvija sporo. Kakve koristi ako im dodijele zemlju u decembru, istakao je Jakić.

Grupu koja je iz Danske došla posjetiti jedno od najugroženijih područja u BiH činili su predsjednik Udruženja Most-Bro Faruk Jakić, član Glavnog odbora Most-Bro za građevinske radove hadžija Ramo Begić, Mirso Dervišević, Hamo Šuta i Izet Šuškić.

Uvid u donaciju

– Još isti dan smo uspjeli osigurati i firmu od koje će porodice koje budu na spisku uzimati građevinski materijal. Održan je sastanak sa vlasnikom Almy company Ismetom Begićem, koji nam je, osim uobičajenoga popusta od pet posto, zbog situacije u kojoj se nalaze porodice, dodijelio još pet posto popusta na kupljeni materijal. Stanovnici iz Željeznog Polja informisali su nas da u narednom periodu očekuju kako će Općina Žepče početi potpisivanje ugovora za dodjelu zemljišta. Spisak porodica koje će dobiti materijal biti će ovjeren u Općinskom vijeću Žepča, tako da i općinske strukture imaju uvid o ovoj donaciji naših građana iz Danske. Na terenu smo se uvjerili u zaista teško stanje, ali i sporu reakciju struktura koje treba da rješavaju probleme onih koji su izgubili svoje kuće. Apsurd je da neko ko želi da pomogne ovim ljudima i dođe sa spremnim novcem, mora čekati da se ljudima dodijeli zemlja za gradnju, koja je da je kakve sreće, trebala biti davno podijeljena, naglasio je Jakić.

Prema njegovim riječima, sami stanovnici Željeznog Polja dostaviće spisak porodica koje su ostale bez svega, a gledaće se i ko ima više djece, ko je bez posla. Ovo nije prva pomoć koja je iz Danske stigla u BiH ove godine, jer su, kako nam je kazao Jakić, nakon poplava 17 šlepera hrane uputili u krajeve od Prijedora do Sapne.

.

Fara

898 Posjeta 1 Posjeta danas