Peta dužnost muslimana: Iz BiH ove godine na hadž putuje 1.411 hadžija

 

HadzmalaIz Bosne i Hercegovine na hadž ove godine će otputovati 1.411 budućih hadžija, što je za 25 osoba više nego prošle godine, potvrdi je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Nezim ef. Halilović, šef ureda za hadž Islamske zajedice u BiH.

Prošle godine iz BiH su na hadž otputovale 1.133 hadžije, a godinu ranije bilo ih je 1.386. Ovogodišnji reisu-l-hudžadž je bivši banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

 

Hadž je peta islamska dužnost, koju tokom života treba ispuniti svaki muškarac i žena koji steknu uslove za to.

Hadž znači posjeta Kabi, svetom mjestu u Meki, radi obavljanja određenih obreda, ili posjeta određenih mjesta (Ka'be, Arefata, Muzdelife i Mine) u određeno vrijeme (u mjesecima hadža: po islamskom kalendaru to su mjeseci ševal, zu-l-ka'det i zu-l-hidžet).

Obavljanje hadža relativno je otežano muslimanima iz Evrope, Amerike i drugih dijelova svijeta koji su udaljeni od arapskog poluotoka, jer odlazak u sveti grad Meku za njih predstavlja određeno finansijsko opterećenje.

Ipak, za istinske vjernike to ne može biti prepreka.

Odlazak na hadž u Bosni i Hercegovini oduvijek je bio izuzetno važan događaj ne samo za budućeg hadžiju i njegovo porodicu, već za cijelu mahalu iz koje hadžija potječe.

Tako, u Bosni i Hercegovini je običaj da se porodica budućeg hadže danima sprema za ovaj trenutak; rodbinu, komšije i prijatelji pozivaju na zajedničke dove (molitve), ručkove, sijela… Komšije i rodbina hadžiju dariva novcem pred njegov polazak u Meku, a hadžija po povratku njih dariva poklonima koje je kupio tokom boravka u Meki.

To su najčešće marame za žene, razni mirisi, misvak – tradicionalno sredstvo za čišćenje zuba koje je koristio i vjerovjesnik islama Muhammed a.s., tespihi i sl., piše NAP.

Hadžije koje putuju avionom iz Bosne i Hercegovine ove godine polaze 20., 21., i 22. septembra, a u zemlju se vraćaju 8. 9. i 10. oktobra. Hadžije koje će putovati autobusom iz Bosne i Hercegovine, polaze 15. septembra, prenosi NAP.

 

Otputovala i posljednja grupa hadžija iz BiH

Sarajevo, 23. septembar 2014. (MINA) – Letovima sa sarajevskog aerodroma put grada Božijeg poslanika, Medini, danas su krenule i posljednje ovogodišnje hadžije iz Bosne i Hercegovine.

Hadžije koje su prethodnih dana stigle u ovaj sveti grad, smještene su u dva hotela koja se nalaze u neposrednoj blizini Poslanikove a.s. džamije.

Hadžije vrijeme provode u posjeti džamiji Poslanika a.s. te se kroz ibadete duhovno pripremaju za predstojece obrede.

– Trenutno su 4 aviona hadžija stigla dok dolazak preostala 2 očekujemo danas u popodenvnim satima. Hadžije se relativno brzo adaptiraju i brzo upoznaju sredinu. Već po samom dolasku posjete Poslanikovu a.s. džamiju i insistiraju da što prije idu u Rewdu i posjete Posalnikov a.s. kabur i poselame se sa njim. Kada je riječ o zdravstvenom stanju, zasad hvala Allahu nije bilo nikakvih problema, a ljekarska služba je aktivna 24 sata dnevno. Sve u svemu možemo reći da je zdravstveni bilten naših hadžija izvanredan, kazao je Izet ef. Čamdžić, koordinator ovogodišnjih vodiča putovanja na hadž.

Nakon dolaska i ostalih hadžija planirane su i druge zajedničke aktivnosti kao i posjete ostalim znamenitostima u i oko Medine.

Hadžije će ostati u Medini do narednog vikenda kada će obaviti i posljednje pripreme za obavljanje hadža i uputiti se prema Mekki.

Povratak hadžija u Bosnu i Hercegovinu paniran je letovima 08, 09. i 10. oktobra.

hadz2

 

1739 Posjeta 1 Posjeta danas