Ryanair dolazi u Mostar?

 

rayan

Niskotarifna aviokompanija Ryanair mogla bi uskoro povezati Aerodrom Mostar s više evropskih gradova, rečeno je na današnjem sastanku predstavnika grada i kantona s predstavnicima Ryanair u Mostaru. 

Prema riječima marketing menadžera Ryanair Luisa Fernandesa-Mellada, ova kompanija trenutno je u ekspanziji, proširuje se flota, te se razmatra 40 mogućih novih destinacija širom Evrope, među kojima je i Mostar. 

Dodao je kako Ryanair nema nikakvih posebnih zahtjeva prema Aerodromu Mostar osim ekonomske isplativosti letova, te da će se u sljedeća dva do tri mjeseca, nakon dodatnih razgovora, znati hoće li ta kompanijauvrstiti Mostar među gotovo 200 evropskih i svjetskih destinacija u kojima ova irska kompanija operiše. 

„Mi smo vodeći avio prevoznik u Europi. Razvili smo mnoge male i regionalne evropske aerodrome i nema apsolutne nikakve prepreke da to isto uradimo i u Mostaru“, istakao je Fernandes-Mellado. 

Rukovodilac sektora saobraćaja i bezbjednosti Aerodroma Mostar Marko Đuzel kazao je kako ne postoje nikakve tehničke prepreke za prijem Ryanairovih aviona ili aviona bilo koje druge aviokompanije. 

„Nama je cilj povezati Aerodrom Mostar s jednim od evropskih hubova u Njemačkoj, Austriji ili Skandinaviji, odakle bi naši putnici mogli letjeti dalje u svijet“, kazao je Đuzel. 

Dodao je kako niskotarifne kompanije nude jeftinije letove, pa se tako cijene karata za evropske destinacije kreću oko 40 eura, ali tu razliku u cijenu neko mora sufinansirati. 

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić i premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić kazali su kako su uvjereni da će se naći zajednički interes da se Ryanair dovede u Mostar. 

„Dogovorili smo se danas da u roku dvije sedmice razmijenimo neophodne informacije s jedne i s druge strane, kako bi pripremili sljedeći sastanak“, kazao je gradonačelnik Bešlić. 

Premijer Lasić izrazio je uvjerenje da će grad i kanton naći zajednički jezik s Ryanairom i osigurati sredstva za sufinansiranje ovoga projekta. 

„Sada je vrijeme pravljenja i planiranja budžeta za sljedeću godinu. Mislim da će se ta stavka naći u kantonalnom budžetu, i ne samo da će se naći, nego da će biti i operativna“, dodao je Lasić. 
(Fena)

 

Ryanair

 

1136 Posjeta 1 Posjeta danas