Predsjednik FS Albanije: Nismo odbili da nastavimo utakmicu, odbili smo da poginemo na terenu u Srbiji

alba

Armando Duka, predsjednik Fudbalskog saveza Albanije rekao je da je tokom prošlosedmičnog meča između Srbije i Albanije u Beogradu samo razmišljao kako da se živ i zdrav sa igračima svog nacionalnog tima vrati u Tiranu.

Duka je u intervjuu za Anadoliju istakao i da prekinuti meč kvalifikacija za EURO 2016 prošle sedmice između Srbije i Albanije neće samo utjecati na fudbal, već i na odnose dvaju zemalja. Dodao je i da dešavanja iz Beograda  cijela svjetska fudbalska javnost neće dugo zaboraviti.

Kazao je da je te noći vidio nacionalističko ponašanje mnogih navijačkih grupa u Srbiji koje su pozivale na nasilje.

„Bila je to vanredna situacija. Nisam uopće mislio o tome ko će pobijediti. Nadam se da će Disciplinska komisija UEFA donijeti ispravnu odluku”, kazao je Duka.

Ukazujući na to da se te noći u Beogradu dešavalo mnogo toga mimo fudbala, Duka je poručio da ne očekuje da odluka UEFA komisije bude u pravcu ponavljanja meča. Dodao je da je fudbalska priča trajala samo nekoliko minuta, a da je sve ostalo, uključujući i napade na igrače i sudije bilo van fudbala.

„Igrači našeg tima nisu mogli nastaviti utakmicu u situaciji gdje su bili fizički ugroženi i gdje su bili ugroženi njihovi životi. Nije ni sudija mogao svoj posao obavljati u takvoj situaciji. U ovoj situaciji nije bitno koji tim će biti diskvalifikovan, već da se procesuira krivac koji je prekinuo utakmicu pred kraj poluvremena. Važno je da Srbija shvati pogrešku i ispravi je. Nažalost, ne vidim nikakve pomake u tom pravcu kod njih. Koliko sam vidio iz medija noć kasnije se ponovilo nešto slično i zapaljena je albanska zastava. S obzirom da sam svjedok događanja, smatram da se krivci trebaju kazniti i da Albanija treba da bude pobjednik tog meča”, tvrdi Duka.

Naglasivši da su svi u albanskom timu ovom meču prilazili isključivo sa sportskog aspekta, Duka se prisjetio detalja tokom incidenta na stadionu Partizana i kazao da su svi igrači i dalje u šoku, te da su veoma tužni zbog svega jer se radi o iskrenim zaljubljenicima u fudbalsku igru.

„Tokom cijelog perioda nakon prekida meča bio sam uz igrače. Delegati meča su u svlačionici prišli našem kapitenu Loriku Cani i pitali ga da nastavimo utakmicu, ali on je sagledao sigurnosnu situaciju i stanje igrača, te kazao sudijama da albanski igrači neće moći nastaviti utakmicu”, kazao je Duka, dodavši da sa žaljenjem prati razvoj situacije „u kojoj politički krugovi i Fudbalski savez Srbije manipuliraju javnošću i skreću pažnju na druge stvari”.

Duka kaže kako od srbijanskog saveza i zvaničnika očekuje da procesuiraju krivce za nerede, te da je bio šokiran kada je po povratku sa stadiona gdje su svi uzvikivali da treba ubiti sve, vidio u srbijanskim medijima vijesti da su svi navijači mirno i dostojanstveno sjedili u svojim stolicama i da nisu izazvali nikakav incident.

„To je ironično, ma koliko se trudili da sakriju, svijet je vidio ponašanje srbijanskih navijača. Odluka Disciplinske komisije UEFA treba biti pravična kako fudbal ne bi bio predat u ruke osobama koje su poznate svjetskoj fudbalskoj javnosti i koje su te noći utrčale na teren poput dobro poznatih srbijanskih huligana”, tvrdi Duka.

Objašnjavajući kako su u FS Albanije pripremili dosje u kojem se nalaze svi dokazi i izvještaji o incidentima tokom utakmice, Duka je rekao da „igrači njegove selekcije nisu odbili da izađu na teren i nastave utakmicu, već da su odbili da izađu i poginu na terenu”.

Naglasio je da se fudbal igra za i zbog navijača, Duka je kazao da bi, u slučaju da se utakmica igrala u Albaniji, albanska kuća fudbala poduzela sve da ne bude prepreka za dolazak i srbijanskih navijača.

„Nema fudbala bez navijača. Ne dolazak srbijanskih navijača bi samo udaljio Srbe i Albance. Srbijanski fudbalski savez se mora držati podalje od nacionalizma i nasilja”, zaključio je  Duka u razgovoru za Anadoliju i poručio da se sve članice UEFA moraju držati podalje od takvih stvari.

898 Posjeta 1 Posjeta danas