Kupujmo domaće, zaobiđimo ‘Konzum’

konzumDomaći proizvođači su u panici, jer prvo što je novi vlasnik uradio jeste – podigao cijene za bh. kompanije koje svoje proizvode žele prodavati u ‘Konzumu’, o čemu su prije nekoliko dana progovorile domaće kompanije iz Republike Srpske. No, ista priča odvija se i u Federaciji BiH

Netom nakon preuzimanja jednog od najpopularnijih trgovinskih lanaca u Bosni i Hercegovini – slovenačkog Mercatora, odmah je postalo primjetno da iz ponude rapidno nestaju bosanskohercegovački brendovi ili pojedini njihovi proizvodi.

Hrvatski koncern ‘Agrokor’, naime, postao je većinski vlasnik najvećeg slovenačkog trovačkog lanca, a tržni centri i prodavnice ‘Merkatora’ u BiH odnedavno posluju u sastavu ‘Konzuma’.

Domaći proizvođači već su u panici, jer prvo što je novi vlasnik uradio jeste – podigao je cijene za bh. kompanije koje svoje proizvode žele prodavati u ‘Konzumu’, o čemu su prije nekoliko dana progovorile domaće kompanije iz Republike Srpske. No, ista priča odvija se i u Federaciji BiH.

Predsjednik Udruženja ‘Kupujmo i koristimo domaće’ Admir Kapo kaže, pak, da nije uopće iznenađen ovim potezom uprave Konzuma, jer je ovaj trgovački lanac uvijek bio ‘poprilično skup i zahtjevan’ kad je riječ o uvrštavanje određenih proizvoda na svoje police:

“Kako se širi navedeni lanac, tako se naknade sve više i više povećavaju. Pored naknada, slijedi i diskriminirajući način formiranja cijena za naše proizvode. Može se provjeriti da su bh. artikli u Konzumu u principu skuplji od proizvoda iz Hrvatske, jer na naše artikle se stavlja astronomska marža”, kaže za DEPO Portal predsjednik Udruženja ‘Kupujmo i koristimo domaće’ Admir Kapo.

On dodaje da očigledno ne postoji zakon koji domaće proizvođače štiti od takvih nameta ili se zakon krši:

“Konzum svojevoljno određuje cijene i uslove ulistavanja u njihov asortiman, ali kao sto sam već rekao i ako zadovoljite sve što traži, onda određuju maržu na naše proizvode koliko hoće”, kaže za naš portal Kapo, te dodaje da od 2008. godine Udruženje ‘Kupujmo i koristimo domaće’ ukazuje na problem polica u BiH, jer na njima ima tri puta više artikala iz susjedne Hrvatske u BiH nego naših domaćih proizvoda.

“Ministri koji bi trebali da se bave ovom problematikom očigledno da su pasivni. Treba tražiti reciprocitet proizvoda na državnom nivou, pa koliko je artikala iz Hrvatske u BiH da isto toliko bude iz BiH u Hrvatskoj”, smatra predsjednik ovog udruženja.

Do tada, kaže Kapo, jedino što nam preostaje je bojkot Konzumovih prodavnica, odnosno davanje podrške domaćim lancima marketa, kao što su Bingo, Amko komerc, Škafa, Hoše, Robot…

Ako se ovako nastavi, bh. proizvodnji nedvojbeno prijeti uništenje.

“Kad malo sagledate, situacija iz godine u godinu biva sve složenija. Mi kao udruženje imamo spremne projekte koji mogu odgovoriti sadašnjim ekonomskim problemima, ali treba naći partnera u političkim strukturama. Raduje me što su sve političke opcije u predizbornoj kampanji pričale o ekonomiji tako da čekamo uspostavu vlasti, pa da vidimo šta se s kim može raditi”, kaže Admir Kapo.

On dodaje da je period od zadnje četiri godine bio katastrofalan:

“Ako se ne promijeni kurs za 180 stepeni, bojim se da ćemo doživjeti ekonomski kolaps”, upozorava predsjednik Udruženja ‘Kupujmo i koristimo domaće’.

Izvor: DEPO portal

1294 Posjeta 1 Posjeta danas