Dijaspora spašava BiH od gladi!

dijaspVlasti su svojom neodgovornošću predozirale ovu zemlju pa građane BiH u životu održava – dijaspora.
Prema službenim podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine dijaspora je u našu zemlju poslala 1,78 milijardi maraka što je za 50,4 milijuna KM više nego u istom lanjskom razdoblju.

Drugi kanali

Kada se ova brojka raščlani, na osobne doznake građanima BiH otpada 1,044 milijarde, a svi ostali transferi teški su 736 milijuna maraka. Zanimljivo je da u kategoriji ostalih transfera najviše novca pristiglog u BiH otpada na mirovine – čak 712,6 milijuna maraka.
Brojka od 1,78 milijardi maraka, koliko je u prvom polugodištu ove godine u BiH poslala dijaspora, nije konačna – njoj treba dodati još bar 350 milijuna KM. Naime, Centralna banka BiH bilježi i knjiži samo doznake koje su stigle preko bankarskih računa. Po svim relevantnim procjenama, najmanje 20 posto od te sume dijaspora pošalje građanima u BiH drugim kanalima i to u gotovini. U to nije uračunat novac koji stiže u sklopu humanitarnih akcija niti izravna ulaganja dijaspore u obnovu svojih stambenih objekata i infrastrukture u selima i gradovima gdje posjeduju nekretnine.
Sve računice dokazuju da zapravo dijaspora svojim doznakama spašava Bosnu i Hercegovinu i njezinu platnu bilancu, a ništa manje i građane. Sva dosadašnja istraživanja pokazuju da taj novac građani u BiH koriste isključivo za puko preživljavanje, što u prijevodu znači da bi bili gladni da im ne stižu financijske doznake iz dijaspore. Drugim riječima, platežna moć građana u ogromnoj mjeri ovisi o dijaspori. Slika postaje jasnija kada se svemu doda da su inozemne investicije u BiH drastično opale – primjerice, u prva tri ovogodišnja mjeseca iznosile su svega 32 milijuna maraka.

Socijalna zaštita

Prema stručnim tumačenjima, skok doznaka od 50,4 milijuna maraka u prvom ovogodišnjem polugodištu u odnosu na isto lanjsko razdoblje vezuje se za reagiranje dijaspore na katastrofalne posljedice svibanjskih poplava i pomoć koju je poslala.
Bez obzira što stručnjaci doznake dijaspore karakteriziraju kao “sivu socijalnu zaštitu”, slažu se da bi bez njih preživljavanje u BiH bilo nemoguće. Po nekim mišljenjima, te doznake najizravnije omogućavaju da se koliko-toliko živog novca vrti u BiH. Inače, novčane doznake dijaspore sudjeluju s oko 18 posto u bruto društvenom proizvodu BiH!
Procjenjuje se da u inozemstvu, na svim kontinentima, živi blizu dva milijuna građana BiH i oni čine bh. dijasporu za koju sva europska i svjetska istraživanja kažu da je iznimno financijski moćna. Njezine doznake u BiH, samo one koje knjiži Centralna banka BiH, u prošloj godini iznosile su 3,3 milijarde maraka.
Po logici stvari, ispada da sada postoje dvije Bosne i Hercegovine. Ona “inozemna” rasuta je po svijetu s dva milijuna ljudi, što je nešto više od polovice ukupnog broja ljudi koji žive u granicama Bosne i Hercegovine. Ta “inozemna BiH” je neusporedivo jača u financijskom i svakom drugom smislu od  “domaće BiH” koja je zakovana na europsko dno po svim parametrima.
Pod onim “u drugom smislu” treba podrazumijevati činjenicu da su brojni građani BiH koji žive vani uspjeli dogurati i do političkih vrhova mnogih država gdje zauzimaju važne funkcije što ovoj zemlji u svakom slučaju može biti samo od koristi. S druge strane, službena BiH, preciznije, njezine vlasti, i ne mare previše za svoje građane koji žive i rade u inozemstvu – svjedoči to i nepostojanje državnog zakona o dijaspori, što ona već godinama bezuspješno traži.

‘Švedski slučaj’

Koliko su građani BiH koji žive u inozemstvu uspješni, govori i primjer iz Švedske. Bosanka Aida Hadžialić prije desetak dana izabrana je za ministricu obrazovanja te države. Nešto prije toga, građanin BiH Jasenko Omanović dobio je povjerenje Šveđana na izborima – po treći put zaredom izabran je za zastupnika u Riksdagu, švedskom parlamentu.
Bosanska Amela Hadžić prošlog mjeseca postavljena je za šeficu ureda gradonačelnice Malmea. To je najviša službenička pozicija u Malmeu, trećem po veličini švedskom gradu. Svi oni usporedo s obvezama koje imaju u Švedskoj redovito pomažu svojoj rodbini u BiH, ali i organiziraju brojne akcije za pomoć svojoj domovini i lobiraju za Bosnu i Hercegovinu.

Dnevnilist.ba

994 Posjeta 1 Posjeta danas