“Logori smrti”

logori

Premijera dokumentarnog filma “Logori smrti” bit će održana 24. novembra u Sarajevu, a film će publici donijeti ispovijesti 67 logoraša koji su prošli kroz torture logora širom Bosne i Hercegovine tokom minulog rata, javlja Anadolu Agency (AA).

Režiser Avdo Huseinović je istakao kako se “ustvari radi o svojevrsnom putopisu bola”.

“Riječ je o mom novom dokumentarnom filmu, a sam naziv govori o jednoj strašnoj tematici. Naši putopisci proteklih decenija putovali su po BiH i pisali priče o ljepotama ove zemlje. Ja sam napravio putopis bola putujući od logora do logora duž BiH”, kazao je režiser Avdo Huseinović dodajući i da je snimanje filma realizovano uz pomoć Saveza logoraša u BiH.

Prema njegovim riječima, u filmu će biti prikazana svjedočenja 67 logoraša, muškaraca i žena koji su prošli torture logora.

“Mene kao autora su proganjale te sudbine logoraša, od živih štitova, silovanja, mučenja, izgladnjivanja. Pokušali smo približiti gledaocima fenomen čovječanstva tj. kako su ljudi preživjeli sve te strahote i torture? Mnoštvo je relevantne dokumentacije koja je korištena u filmu. Pozivam sve da dođu na premijeru”, zaključio je Huseinović.

Savez logoraša u BiH je prema riječima njegovog predsjednika, Jasmina Meškovića, proteklih 10 mjeseci radio na realizaciji projekta snimanja filma.

“Cilj ovog projekta jeste da se zlo ne zaboravi i ne ponovi. Željeli smo informisati građane BiH ali i građane drugih zemalja o tome šta se dešavalo za vrijeme agresije u BiH. Film je urađen i završen a do 28. novembra biće preveden na engleski jezik, a zatim na turski jezik. Zbog toga želim posebno da se zahvalim Anadolu Agency zbog pomoći. Planiramo također i prijevod na njemački i na arapski jezik”, kazao je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković te dodao kako je cilj da dokumentarac o logorašima bude dostupan u što većem broju ljudi, a sve s ciljem, kako je kazao, prezentovanja istine.

Jedan od učenika i aktera filma, bivši logoraš a ujedno i predsjednik skupštine Saveza logoraša u BiH Sead Tabaković prisjetio se provedenih u logoru napominjući kako je film “Logori smrti” dao uvid u dio tortura kroz koje su logoraši prošli u logorima širom BiH.

Pored najave filma čija će premijera biti održana 24. novembra u Sarajevu, na današnjoj konferenciji predstavljeni su i broševi te bedževi Saveza logoraša BiH.

Značka logoraša je, prema riječima predsjednika Saveza logoraša u BiH, djelo cijelog saveza, a nastala je u znak sjećanja na sve logoraše u BiH a njegovim nošenjem solidariše se sa preživjelima i porodicama stradalih logoraša. Značka, ističe Mešković, ukazuje na one kojih više nema i one koji i danas žive ali su neprepoznatljivi u društvu . Izgled značke je odraz onoga što su logoraši prošli. Sa druge strane, vizuelni izgled bedža temelji se na simbou logora, bodljikave žive iza koje su zatočeni logoraši. Boje su simbolično blijede i predstavljaju zapostavljenost populacije logoraša.

(Vijesti.ba/AA)

1221 Posjeta 1 Posjeta danas