Obećali zemlju povesti naprijed

predsjednistvo-2-Klix

Novoizabrani članovi Predsjedništva, Mladen Ivanić iz reda srpskog naroda, Dragan Čović iz reda hrvatskog naroda i Bakir Izetbegović iz reda bošnjačkog naroda, čitanjem i potpisivanjem svečane izjave preuzeli su jučer dužnost kolektivnog šefa države koju će obavljati iduće četiri godine.
U novom sazivu, po principu rotacije i po dogovoru članova Predsjedništva, prvi će predsjedati Mladen Ivanić i to idućih osam mjeseci.

Dogovarati se

Ivanić je u svom obraćanju naglasio kako je Daytonski mirovni sporazum rješenje koje će još godinama biti suštinski okvir za funkcioniranje BiH. Istaknuo je da mu ne djeluju kao realne velike promjene Daytonskog sporazuma i da ne treba još osam godina trošiti na međusobna politička iscrpljivanja.
“Istina je da u BiH ima puno stvari o kojima se ne slažemo i to se neće brzo promijeniti. Ta neslaganja bih stavio na stranu. Naglasak u iduće četiri godine stavljao bih na teme o kojima se možemo suglasiti”, naglasio je Ivanić i izrazio nadu da će iduće četiri godine mandata Predsjedništva BiH biti zabilježene kao godine suradnje i kompromisa.
“Izabran sam na ovu funkciju voljom građana Republike Srpske. Moja je ustavna obveza štititi interese Republike Srpske i to ću činiti. Ali, ja sam uvjeren da ću štititi i interese BiH, jer smatram da interesi Republike Srpske ne moraju biti suprotstavljeni interesima BiH”, poručio je Ivanić. On je najavio da bi dogovor o mehanizmu koordinacije mogao biti prva pozitivna vijest iz BiH u ovom mandatu. Naglasio je da su ljudi umorni od svađa i konfrontacija, nezaposlenosti, mladež iz oba entiteta napušta BiH i odlazi vani, stariji strepe nad vlastitom budućnosti. “Godinama nema ozbiljnih investitora, stanje je potrebno promijeniti, a svoj značajan doprinos tome može dati i novi saziv Predsjedništva”, kazao je Ivanić.

Ima budućnosti

Dragan Čović u svom obraćanju je kazao da BiH ima budućnost koja vidno ovisi o predanosti onih koji obnašaju vlast na svim razinama, ali je podsjetio da je bremenita prošlost ostavila tragove koji se rijetko cjelovito sagledavaju. Čović je dodao da je BiH posljednjih 20 godina izlagana najrazličitijim eksperimentima koji nisu dali rezultat te se nazadovanje u svakom segmentu mora promijeniti, pozivajući na brzo uspostavljanje vlasti na svim razinama da bi obećano mogli ispunjavati.
“Suština prioriteta koju ću zagovarati kao predvodnik stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora prepoznat će se u euroatlantskom putu BiH, potrebi izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, jačanju ekonomskih potencijala, izgradnje društva više razine socijalne osjetljivosti”, najavio je, između ostalog, Čović.
Ocijenio je da je pred članovima Predsjedništva izgradnja vanjskog političkog stava BiH te je izrazio nadu da će njih trojica uspjeti eliminirati bilo kakve rasprave koje bi mogle štetiti interesima i ugledu BiH u svijetu.

Krenuti naprijed

Novi-stari član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je podsjetio da je prethodni saziv Predsjedništva BiH, u kojem je osim Izetbegovića bio Nebojša Radmanović i Željko Komšić, konsenzusom donio 2000 odluka, istaknuvši da je Predsjedništvo, u vremenu zastoja i stalnih političkih kriza, bilo čimbenik stabilnosti afirmirajući BiH u međunarodnim odnosima.
“Očekujem da Predsjedništvo BiH u iduće četiri godine bude snažni motor koji će zemlju povući naprijed na reformskom putu prema našem najvažnijem cilju – punopravnom članstvu u zajednici slobodnih i demokratskih država Europe”, kazao je Izetbegović.
Podsjetio je da će iduće godine biti dva desetljeća od završetka rata i potpisivanja Daytonskog sporazuma zbog čega je vrijeme da se odlučno krene naprijed i odbaci međusobno nepovjerenje, stari strahovi, nepotrebne i neproduktivne polemike koje unose razdor.
Kao prioritete istaknuo je euroatlantski put, pronalazak rješenja za koordinacijski mehanizam za pregovore s EU-om i ispunjenje “Tallinnskih uvjeta” za preuzimanje MAP-a, ali je dodao da će za sve to biti potrebne stabilne parlamentarne većine i stabilne vlade na svim razinama.

Glasovi

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kandidat SDA, osvojio je 247.235 ili 32,86 posto glasova. Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, kandidat HDZ-a BiH, osvojio je 128.053 ili 52,2 posto, a Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, kandidat Saveza za promjene, osvojio je 317.799 glasova ili 48,69 posto od ukupno važećih.u

1025 Posjeta 1 Posjeta danas